Fotorobot kokošara kradljivca

Svijet je ušao u Novu 2017. godinu. Nova godina- stare navike, ukratko bi se moglo opisati ponašanje pojedinih lokalnih kokošara. Kradu, kradu i kradu i nitko im ništa ne može!  Ukrasti tuđu fotografiju i objaviti je na svome portalu nije sitna krađa. Evo što o tome govori Kazneni zakon RH:

Kazneno djelo iz čl. 284. st. 1. Kaznenog zakona

-protivno čl. 15. st. 1. i 2. Zakona o autorskom i drugim srodnim pravima (NN 167/03, 79/07, 80/11, 125/11, 141/13, 127/14), pod svojim imenom označio tuđe autorsko djelo te ga objavio.

(1)Tko protivno propisima kojima se uređuje autorsko i srodna prava pod krivim imenom, svojim imenom ili imenom drugoga označi tuđe autorsko djelo ili protivno autorovoj zabrani označi djelo autorovim imenom te ga objavi ili se koristi njime ili dopusti da se to učini, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2)Kaznom iz stavka 1. ovoga članka  kaznit će se tko protivno propisima kojima se uređuje autorsko i srodna prava pod krivim imenom, svojim imenom ili imenom drugoga označi tuđu izvedbu umjetnika izvođača ili je protivno zabrani umjetnika izvođača označi imenom umjetnika izvođača te je objavi ili se koristi njome ili dopusti da se to učini.

(3)Kaznom iz stavka 1. ovoga članka  kaznit će se tko protivno propisima kojima se uređuje autorsko i srodna prava unese dijelove tuđeg autorskog djela ili tuđe izvedbe umjetnika izvođača u svoje autorsko djelo ili u svoju izvedbu s ciljem pribavljanja koristi ili nanošenja štete.

(4)Kazneno djelo iz stavka 1. do 3. ovoga članka  progoni se po prijedlogu oštećenika ili druge zainteresirane osobe.

Biti dobar fotograf nije lako!  Znanje, trud i ulaganje novca u opremu neizostavno je da bi se postigao visoki nivo kvalitetne fotografije.  Kada se objavi fotografija na internetu, to nije dozvola da je uzme tko god želi, a pogotovo ne da se koristi da bi se  na njoj zarađivalo ili blatilo bilo koga. Primjer iz Novog lista nam govori kako su neki mediji prošli zbog ovakvog ponašanja.

(http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Tportal-platio-50.000-eura-zbog-krade-fotografija?)

HINA/Novi List: Tportal platio 50.000 eura zbog krađe fotografija

Deset nezavisnih agencija, a sve su članice Nacionalne udruge novinskih agencija (NAPA) tužile su portal www.tportal.hr jer su fotografije preuzimane izravno, a da hrvatski portal nije ni pokušao dobiti dozvolu ili platiti za korištenje fotografija.

Član uprave NAPA-e Chris Johnson kaže: “Odbrojani su dani internetskom Divljem zapadu. Vrijeme je da se osvijeste kauboji koji misle da za njih zakoni ne vrijede. Pokazali smo im da nije tako, a želimo postaviti i smjernice za budućnost”.

GsPress

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.