Izložba fotografija pod nazivom „Visočica – od planinarskog skloništa do planinarske kuće 1989. – 2016.“privukla je večeras u atrij Kulturno-informativnog centra u Gospiću mnoge poklonike mitske hrvatske planine i Visočice, jedne od njezinih simbola. Izložba je postavljena u čast 118. organiziranog uspona na Visočicu i ponovnog otvorenja planinarskog doma, događaja najavljenih za ovu subotu, 2. srpnja.
O dugoj tradiciji organiziranog planinarenje u Gospiću govorio je Tomislav Čanić, jedan od doajena planinarenja u Lici i dugogodišnji predsjednik gospićkog PD „Željezničar“. Podsjetio je nazočne kako je 1912. godine u Gospiću po prvi puta osnovano planinarsko društvo, dok je već 1924. godine Ivan Gojtan dao sagraditi dom podno Visočice koji je godinama nosio njegovo ime. Dom je uništen u jesen 1991. godine zbog ratnih djelovanja, o čemu je govorio je Robert Hasija bivši pripadnik Specijalne jedinice policije „Alfa“.
-Mi smo ovdje izložili 23 fotografije nastale na Velebitu tijekom Domovinskog rata. Držali smo položaje u surovim vremenskim uvjetima, na vrlo niskim temperaturama i u visokom snijegu. S nama su se izmjenjivali dečki iz Specijalne policije „Ajkule“ iz Rijeke, čiji je zapovjednik Marino Jakominić i poginuo na Velebitu. Bili su ovdje i dečki iz Specijalne jedinice „BATT“ iz Splita koji su ime postrojbe odabrali po početnim slovima imena svojih poginulih prijatelja. Bilo je vrlo teško, ali ujedno časno braniti Hrvatsku na Visočici i Velebitu, kazao je R. Hasija. O naporima da bi se kod Visočice ponovno izgradio planinarski dom govorio je predsjednik PD „Željezničar“ Tomislav Rukavina. Opisao je detalje vezane uz ovaj složeni i mukotrpni posao koji je realiziran tijekom gotovo tri godine. Rukavina se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se na potezu od Baških Oštarija do Visočice izgradi Planinarski dom koji će zadovoljavati potrebe planinara. Izložbu fotografija , rad pripadnika Specijalne policije, mnogih planinara i izletnika, kao i nekoliko slika koje su naslikali gospićki osmoškolci, otvorio je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. Pri tome je istaknuo važnost sadržaja koji planinarima omogućuju ugodniji boravak na Velebitu, pri čemu je, kako je rekao, Grad Gospić uvijek na dispoziciji udrugama sa ovoga područja.
GS Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.