Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević zajedno s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, v.d. direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomirom Majdandžićem te svojim pomoćnikom za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Danijelom Žambokijem održao je konferenciju za novinare na kojoj je objavio otvaranje Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’.

‘Ovo je svojevrsni nastavak vrlo uspješnog pilot projekta kojim je ugovoreno više od 100 projekata, vrijednosti više od 60 milijuna kuna’, izjavio je ministar Lovro Kuščević na otvaranju javnog poziva. ‘Bila bi velika šteta kada takav projekt ne bismo nastavili i dalje’, dodao je ministar.

‘Energetskom obnovom odgojnih i obrazovnih ustanova djeci i mladima ćemo osigurati bolje uvjete za obrazovanje i odgoj, a tim ustanovama smanjiti fiksne troškove režija pa će određena sredstva moći preusmjeriti i na unaprjeđenje kvalitete sadržaja i usluge’, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

‘Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proteklih je godina za obnovu 50ak vrtića i škola iz nacionalnih sredstava osigurao više od 31 milijun kuna. Sličan iznos smo odobrili i za prošlogodišnji pilot projekt, a ove godine je naša uloga ponešto drugačija i ima za cilj osigurati da projekti budu što bolje i kvalitetnije pripremljeni. Naime, svi zainteresirani prijavitelji imat će priliku od Fonda dobiti stručnu pomoć i savjetovanje pa pozivamo sve škole i vrtiće da nam se sto prije jave s projektima’, naglasio je direktor Fonda Ljubomir Majdandžić.

U okviru ovog Poziva osigurano je 152.000.000,00 kuna, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80.000,00 kn, dok je najviši iznos 10.000.000,00kn.

Na Poziv će se moći javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove, osnovane od strane jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske,  obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja pri čemu su zgrade koje su predmet projekta u vlasništvu te javne ustanove ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske.

Informacija o energetskoj obnovi zgrada i korištenju obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja

GsPress/MGIPU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.