Sve smo više svjesni kako otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Time se smanjuje količina otpada te čuvaju priroda i okoliš. Međutim, da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje svog otpada u jednu kantu. A da bi se to postiglo te se građane potaknulo na odgovorno ponašanje s otpadom, potrebno je krenuti od najmanjih nogu, jer su upravo djeca ta koja, ako im se pristupi na pravi način, najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike, a stečeno znanje kasnije prenose na svoje roditelje, bake i djedove, braću i sestre i ostale prijatelje.

Bio bi ovo sukus radionice što ju je u OŠ „dr. Jure Turić“ u Gospiću održala tvrtka „Eko“ d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije. Pokrenula je  niz edukativno-informativnih radionica u osnovnim školama diljem Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije, namijenjenih učenicima nižih razreda. Na radionicama nazvanim „Edukacija o korisnosti otpadom“ učenici kroz zgode i nezgode g. Otpadića, maskote napravljene od recikliranih materijala, uče u koji spremnik odložiti koru od banane, novine, staklo ili plastiku, a pripremljena je i prigodna pjesmica. Na ovaj se način djeca uče raspoznavati čemu služe smeđi, žuti, plavi i zeleni spremnik te kako i sami doma mogu iskoristiti ono što bi inače odbacili da naprave neku novu stvar.

Radionicu u Gospiću održala je  poznata zadarska glumica Tamara Šoletić. Ovaj vid edukacije bio je  jako veso, a djeca su stekla puno novih znanja o učinkovitom gospodarenju otpadom. Osim radionica u školi, o važnosti novog sustava gospodarenja otpadom, koji će u dvjema županijama biti uveden dovršetkom gradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, na posebno osmišljenim seminarima razgovarat će se i s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava, komunalnih poduzeća i nevladinih udruga koji gravitiraju CGO-u.

Gs Press / L.O.-M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.