Članovi Udruge 117. brigada ZNG-a obilježili su danas četvrt stoljeća od službene zapovijedi kojom je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman zapovjedio osnutak vojne postrojbe u ovom dijelu Hrvatske. Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Gospića, kao i kod spomen-poprsja dr. Franje Tuđmana. Osim članova udruge poštovanje su iskazali i predstavnici Grada Gospića.
U maloj sali KIC-a predsjednik udruge pukovnik Nikola Rendulić izrazio je žaljenje što status 117. brigade ZNG još uvijek nije riješen, za što krivi su mnogi čimbenici koji su taj problem trebali riješiti.
-Zato smo kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pokrenuli inicijativu da bismo se našli zajedno s onima koji su prešutjeli naše zahtjeve. Hrvatski branitelji ove brigade zaslužuju pažnju i štovanje, ne samo zbog učinka u Domovinskom ratu, nego i dan danas. Danas nema nekih ljudi, a za to ističem krucijalna pitanja. Da li je 117. brigada bila, ili nije bila? Zapovijed o formiranju 117. brigade primio je Pajo Šimić izravno od predsjednika Tuđmana prije 25 godina. Da bi se formiranjem brigade zaštitili građani i teritorij, da bi se od bivše JNA preuzela tehničko-materijalna sredstva. Vjerovali ili ne na toj zapovijedi i danas stoji natpis „državna tajna“. Na taj se način „poklopilo“ i ono što nije državna tajna. Do danas nitko nije ušao u analizu stanja u Gospiću uoči rata, a to je žalosno, istaknuo je pukovnik Rendulić koji problem 117. brigade vidi i kao povijesnu kategoriju, a čije zasluge netko uporno minorizira.

Marin Smolčić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.