Nemoguće je u jednoj knjizi i tijekom jedne večeri prezentirati život kakav je imala naša sugrađanka dr. Manja Kovačević. Ova uzorna znanstvenica, spisateljica, profesorica, vjernica, doista je bila onakva kakvom je u naslovu knjige opisuju autori dr. Ante Bežen i dr. Vesna Grahovac Pražić: Dobri duh Gospića!

Tijekom sinoćnje promocije knjige pod punim nazivom „Dobri duh Gospića-Život i djelo Manje Kovačević i njezin rod Frkovića“ koja je izašla u izdanju Ogranka Matice hrvatske Gospić publika je doznala mnogo o životu ove izuzetne žene. Atributi poput upornosti, časti, domoljublja, posvećenosti znanstvenom radu i vjeri, skromnost-tek su neki od mnogih s popisa koji oslikavaju dr. Manju Kovačević. Knjiga je izašla uz potporu Grada Gospića, Ličko-senjske županije i Gospićko-senjske biskupije. Moderator promocije bila je prof. Ana Lemić, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske Gospić. Promocija je održana u dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“, a prvi je govorio gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić.
– Iskreno se zahvaljujem dr. Anti Beženu i dr. Vesni Grahovac Pražić što su nam poklonili jedno ovakvo djelo. Posebno mi je drago da je i Grad Gospić sudjelovao u ovome projektu. Kada pogledamo profesionalni i privatni život dr. Manje Kovačević to izaziva divljenje, posebno u današnjem dinamičnom društvu kada svi žele sve i to odmah. Upravo je njezin primjer budućim naraštajima da se uz mukotrpan rad može uspjeti u životu jer život ima dobrih, ali na žalost i loših strana, zaključio je gradonačelnik Krmpotić. U ime župana Milana Kolića skup je pozdravila njegova izaslanica Dubravka Rukavina, zahvalivši se autorima na monumentalnom djelu. Recenzentica knjige dr. sc. Sanja Vrcić Mataija je istaknula kako su autori uspjeli dočarati posebnost dr. Manje Kovačević i istaknuti njezine brojne vrline, zalog koji je nadahnuće svima koji su je poznavali ili će čitati ovu knjigu. O povijesti roda Frkovića iz Ličkog Novog govorio je biskup u miru dr. Mile Bogović.
– Dugo smo očekivali ovu knjigu. Ona je morala biti napisana. U Manjinom se životu odražavaju događanja u društvu. Imala je 1945. tešku hipoteku roda Frkovića. Savladavajući poteškoće očvrsnula je. Predstavljanje ove knjige izgleda mi kao otkrivanje spomenika. Divim se Manjinu liku pa onda i načinu kako je ovdje dr. Manja Kovačević predstavljena,kazao je dr. Mile Bogović. Autorski dvojac Bežen-Grahovac Pražić u svojim su izlaganjima istaknuli kako je dr. Manja Kovačević na sebi svojstven način oblikovala kulturni, vjerski i znanstveni život svoga vremena. Kao svojevrsni post festum zazvučale su riječi dr. Vesne Grahovac Pražić:

– Obilježila je kulturni život Gospića, naše živote i postala dio povijesti!

GsPress/M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.