Pod predsjedanjem dr. Darka Milinovića održana je danas u Gospiću 23. sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Započela je Aktualnim satom na kojemu je prvo pitanje postavio Gojko Majetić (SDP). Njega je zanimalo koje su mjere poduzete u svezi nekontroliranog paljenja suhe trave koje prerastaju u požare, tko snosi odgovornost, odnosno je li netko sankcioniran u svezi izazivanja požara na otvorenome. Odgovorio je župan Milan Kolić.

-Odlukom o uvjetima paljenja vatre na otvorenom u Ličko-senjskoj županiji utvrđeni su uvjeti i okolnosti takvih postupaka. Koje su to preventivne mjere, u kojem se razdoblju smije paliti vatra, koga obavijestiti… Sve je to definirano, a počinitelji koji izazovu požare su u nadležnosti MUP-a, poljoprivredne i šumarske inspekcije. Županija u svojoj nadležnosti nema represivne mjere, ali svakako da ima preventivne, što  se redovno i provodi u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Ličko-senjske županije, rekao je župan Kolić iznoseći brojne detalje vezane uz ovu problematiku. Tomislava Zrinskog (SDP) zanimalo je što će se učiniti da se sa još jednim timom pojačaju ekipe hitne medicinske službe u Gradu Senj. Župan Milan Kolić u odgovoru je istaknuo kako mrežu timova medicinske pomoći određuje resorno Ministarstvo na prijedloga Zavoda za hitnu medicinu.

-Ovih smo dana sa svim meritornim službama  imali intenzivne razgovore vezane  uz  ovu problematiku, a ovim putem apeliram na Grad Senj  i sve jedinice lokalne samouprave  da osiguraju dovoljno sredstava za financiranje medicinskih timova, što Županija trenutno ne može osigurati. Zajedno možemo i moramo  osigurati adekvatnu hitnu medicinsku pomoć svim stanovnicima naše županije, kao i u turistima koji borave na našem području, odgovorio je župan Kolić, dok je Tomislav Zrinski zamolio župana Kolića da uloži dodatne napore kako bi se u Senju ovaj problem riješio. Stjepan Ćaćić (nezavisni kandidat) je pitao župana Kolića na koji način funkcionira Ličko-senjska županija kada je dio pročelnika vršitelj dužnosti. U odgovoru je župan Kolić istaknuo kako vršitelji dužnosti imaju sva zakonska prava i obveze vezane uz dužnost koje obnašaju, bez obzira mijenjaju li nekoga tko je na porodiljskom dopustu, ili je prešao na višu dužnost poput aktualne državne tajnice Katice Prpić.

Tijekom rasprave o 2. točki Dnevnoga reda vezanoj u izvješće o radu župana Kolića u II. polugodištu 2016. Stjepan Ćaćić je potaknuo raspravu vezanu uz neke detalje natječaja  iz 2017. godine, na što je reagirao predsjednik Skupštine dr. Darko Milinović. Istaknuo je kako se treba držati Dnevnoga reda  na kojem se ne nalazi  točka  o kojoj će Ćaćić započeo raspravu. Zbog sličnosti u sadržajima neke su točke Dnevnoga reda bile spojene, a većina njih bile si izglasane  jednoglasno, uz povremenu suzdržanost jednog ili trojice članova oporbe. Najviše rasprava bilo je vezano uz 16. točku  Dnevnoga reda, tj. donošenje Zaključka o neprihvaćanju prijedloga Grada Novalje za donošenje Odluke o poništenju postupka davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja uređene javne plaže Zrće u Gradu Novalji. Raspravu je inicirao Marijan Šuljić (HSLS) ističući kako je Grad Novalja do sada donosio odluke o izboru koncesionara za popularno Zrče. U raspravu su se uključili dr. Darko Milinović, župan Milan Kolić, Tomislav Zrinski, Danijel Ropuš (HSS) i Marijan Kustić (HDZ). Prema njihovim tvrdnjama ne postoji zapreka da se sukladno zakonskoj regulativi donese odluka o izboru najboljeg ponuđača. Marijan Kustić je istaknuo potrebu da se ovaj problem prije svega riješi po načelu transparentnosti, pri čemu je svoje obavilo županijsko Povjerenstvo za odabir najpovoljnijeg ponuđača,  na čijem je čelu bio Danijel Ropuš.

Prema njihovoj odluci  najpovoljniji  ponuditelj  na pomorskom dobru, u svrhu gospodarskog korištenja uređene javne plaže Zrće u Gradu Novalji je šesteročlani konzorciji „Cocomo“ iz Novalje koji na tome dijelu pomorskog dobra neće  dodatno vršiti izgradnju novih ugostiteljskih objekata. Nakon što je Županijska skupština sa 24 glasa za, 3 protiv i jednim suzdržanim prihvatila ovu odluku, župan Milan Kolić na kraju skupštine dao je izjavu za novinare.

-Mogu iskazati zadovoljstvo radom Povjerenstva koje je na vrlo transparentan način izvršilo uvid u dostavljene ponude i odabrano najboljeg ponuđača. Zavidna transparentnost također se očitovala u raspravi od strane gotovo svih sudionika koji su govorili o  ovoj temi jer nam je svima stalo da se koncesija dodjeli najboljem ponuđaču, zaključio je župan Kolić.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.