Dječaku iz Udbine stručnost liječnika i helikopterski prijevoz spasili život

0

Pedijatrijski tim Opće bolnice u Gospiću spasio je danas život 12-godišnjem dječaku iz Udbine, prvenstveno zahvaljujući izvrsno postavljenoj dijagnozi, ali i hitnom prijevozu helikopterom u riječki Klinički bolnički centar, doznaje Hina u gospićkoj bolnici.

Kako je Hini rekla ravnateljica bolnice u Gospiću Sanda Čubelić, u Rijeci je potvrđeno da se kod dječaka radi o gnojnom meningitisu, on je prebačen na Jedinicu intenzivne njege, “ali se može reći da mu je život spašen”.

Došao u bolnicu sa znakovima ozbiljnog meningitisa

Dijete je u bolnicu u Gospiću došlo sa znakovima meningitisa, i to ozbiljnog, koji zna biti smrtonosan u roku od dva sata, ali je u ovom slučaju stanje na vrijeme prepoznato, djetetu je dana primarna antibiotska terapija, stabilizirano je i onda je, kako kaže Čubelić, “bio dignut helikopter i dijete je za 45 minuta bilo u Rijeci, dovoljno brzo da mu se ne raspadne nadbubrežna žlijezda”.

Pohvalila je zato pedijatrijski tim gospićke bolnice, posebno doktorice Lindu Hibravi-Kosić i Kristinu Ilić, ali i posadu vojnog helikoptera i tima Klinike za pedijatriju KBC-a na Kantridi te još jednom naglasila da su dobrom suradnjom spasili život jednom djetetu. Štoviše, za helikopterski je tim rekla da su i inače “zaista vrhunski, profesionalni i reagiraju kako treba”.

Poruka roditeljima

Poslala je poruku i svim roditeljima da, kad im se čini da im inače zdravo dijete ima samo neku grlobolju i temperaturu, vide ima li dijete zakočen vrat i može li stati na noge ili mu se počinju stvarati sitni krvni podljevi, točkice, kao male modrice, te da se hitno jave liječniku jer to je stanje životno ugrožavajuće.

Kad se bolest na vrijeme prepozna, sve može proći bez ikakvih posljedica, što se očekuje i za stanje dječaka iz Udbine, rekla je Čubelić.

Gs Press