„Moj Joso me više ne voli. Nije me istuk’o ima već tri dana“!!!

Ovaj detalj iz knjige „Običaji i tradicija sela Ivčević Kosa“ u mnogo čemu oslikava tradicionalni, patrijahalni i zaostali odnos žene i muškarca u Lici. U ozračju zadnjih prosvjeda oko promjena zakona i zakonskog definiranja zlostavljanja u obitelji potražili smo podatke iz Centra za socijalnu skrb Gospić. Ravnateljica ove ustanove Nikolina Devčić navodi kako se situacija poboljšava i mijenja na bolje, ali ne i mentalni sklop jednog dijela zlostavljača.

-Lani smo na području našeg djelovanja koji obuhvaća i  ispostavu Korenica, imali 102 slučaja nasilja u obitelji, za jedan slučaj više nego li 2017.. Ovdje nema pravila. Zlostavljači su najčešće muškarci, rjeđe žene, a u 28 slučajeva riječ je o obostranom zlostavljanju, pri čemu fizičkom nasilju češće pribjegavaju muškarci, a verbalnom i emotivnom žene. Treba napomenuti kako su ovo evidentirani slučajevi jer se  mnogi slučajevi zlostavljanja u obitelji uopće se ne prijavljuju. Sve ostaje unutar četiri zida. Pogubno je i to  što brojnim slučajevima obiteljskog nasilja svjedoče djeca, od kojih će mnogi kada odrastu i sami postati zlostavljači. U ovim crnim situacijama imamo slučajeve nasilja nad roditeljima, djecom i rodbinom, ističe Nikolina Devčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Gospić.

Kako smo čuli najveći broj slučajeva nasilja nad ženama i članovima obitelji, nažalost, ostaje unutar četiri zida.Zbog ekonomske, emotivne ili neke druge ovisnosti mnoge žene prešućuju nasilje kojem su učestalo izložene. Neslužbeni podaci kazuju kako se i danas ne evidentira barem trećina tih zlostavljanja. U ove neslavne podatke ubrajamo i neke tzv. ugledne članove, „stupove“ ovoga društva koji se i danas prema suprugama i djeci odnose poput robovlasnika, ili točnije poput vlasnika njihovih života i sudbina.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.