Danijela Bogić (BM365):“Ovdje se antagonizmi talože godinama!“

1

Među zaprimljenim kandidacijskim listama za skore izbore u kojima će građani Ličko-senjske županije ove nedjelje birati članove Županijske skupštine samo jednu  listu predvodi žena. Danijela Bogić diplomirana je novinarka, nositeljica liste „BM 365 Stranka rada i solidarnosti“. Iako joj je ovo prvi angažman u tipično muškim političkim vodama ovoga podneblja, Danijela je nepopravljivi optimist.

-Naša se lista svakako razlikuje od mnogih drugih jer smo okupili  uglavnom mlade i školovane ljude čiste reputacije, bez mrlja u dosadašnjoj karijeri. Listu čine članovi naše stranke iz cijele županije, izuzev Novalje gdje  također imamo članove. Kao jedina žena,  nositeljica liste, osjećam se odlično jer je napokon došlo vrijeme  da u ovoj županiji žena bude nositeljica liste. Nisam sigurna da će se to ikada dogoditi u većini političkih stranaka na ovom području. U prvi plan stalno dolaze „muška laktarenja“ i mahom zaostali stereotipi.

Koja je suštinska razlika između programa stranke „BM 365“ i ostalih stranaka?

-Mi nudimo programska, a ne projektna rješenja. U tome je najveća razlika. Već 28 godina nam se nude različiti projekti koji nisu polučili znatnije uspjehe. Gospodarsko težište ove županije se mora bazirati na turizmu, poljoprivredi i drvno-prerađivačkoj industriji. Na djelu su pomaci slabi pa se čini kako je to bio više popis želja, nego li realnost i realizacija tih projekata. Dakako da ove tri grane gospodarstva ostaju temelj razvoja, ali u taj sustav treba uključiti mlade i obrazovane ljude. Možemo o tome danima govoriti, ali ako nemate potrebne kadrove sve pada u vodu. U tom se smislu postavlja pitanje o  koncepciji obrazovnog sustava, osobito u srednjim školama jer u mnogim gospodarskim segmntima nedostaju kvalitetni kadrovi. Dosta je županija iz EU fondova dobilo  sredstva za Regionalne centre kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Mi nismo. Tako se stječu kadrovi neophodni za razvoj. Pogrešno je stvarati kadrove koji onda godinama čekaju posao.

-Spomenuli ste turizam. Što u tome smislu treba mijenjati da bi turizam bio uspješniji?

-Prva asocijacija na turizam ove županije je otok Pag i NP Plitvička jezera. Pri tome je Pag pozitivna priča za sebe, a Plitvička jezera su pod upravljanjem drževe. Dok je Novalja  u tome smislu odskočila, s druge strane imate situacije u okolici Korenice da ljudi izgrade nekoliko apartmana, a nedostaje im 20-ak metara prilaznog puta ili vodovod. Ukupna ponuda NP Pltvička jezera bi se pospješila kada bi se u okolnim naseljima sagradili i organizirali različiti sadržaji. Tu krivnju jednim dijelom snosi i Općina. To područje može i mora biti ukupna turistička „Meka“, samo da se ljudima izgradi kompletna infrastruktura. Budućnost Like, između ostaloga, počiva na turizmu.

-S kime mislite koalirati u Županijskoj skupštini?

-Ne znam odgovor na to pitanje samo zato što ćemo glasati za svaki dobar prijedlog, bez obzira iz kojeg političkog tabora dolazio.  Ovdje su na sceni antagonizmi što se talože godinama, dok je većina nas s liste tek kretala u šlolu. Ne želimo biti dio bilo kakve političke trgovine, prijepora ili kolizije. Ideologije i svjetonazori nas također slabo zanimaju. Surađivat ćemo sa svima koji misle i rade pozitivno. Lika više nema vremena čekati. Ljudima je stvarno „puna kapa“ svega jer se puno toga na političkoj sceni svelo na osobne obračune, a u toj bitci smo svi mi taoci. Ovi izbori nikome nisu trebali, ali kada su se već dogodili neka se onda dogode i promjene!

GS Press/Novi list

 

 

 

1 COMMENT

  1. Ovoj netko treba reći da se okane politike i doseli u Zg i time spasi Liku.Ona je tipični hadezenjarski uhljeb.I treba joj reći da prestane citirati Einsteina.Bljuv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.