Prije osamdesetak godina rodio se mit o nesretnom danu u godini, a uvjerenja traju još i danas.

Riječ je upravo o današnjem danu, petku 13. koji nosi epitet „nesretnijeg“ od svih ostalih. Logičko objašnjenje općeg straha koji se javlja na ovaj dan nije moguće pronaći jer za to ne postoji ni valjan razlog. Naime, prema statističkim podacima broj nesreća tijekom petka 13. nije ni veći ni manji nego ostalih dana u godini.

Prema istraživanjima, više od 80 posto nebodera u svijetu nema 13. kat. Neuspjeli put „Apolla 13“ na Mjesec pripisuje se upravo tom broju. U hotelima i bolnicama često ne postoji soba s tim brojem. Gospodarstvo svakog petka 13. izgubi i do tisuću dolara zbog toga što ljudi na taj dan odbijaju raditi stvari koje obično rade ostalim danima u tjednu. S druge strane, koristi od kontroverznog mita uvelike ima filmska industrija, pa je motiv petka 13. često dobar recept za uspješnu zaradu horror filmova.

Biblijska objašnjenja

 1. Prema biblijskom tumačenju, strah od ovog datuma pojavljuje se u srednjem vijeku
 2. Neki povjesničari tvrde kako je upravo na petak 13. Eva pojela jabuku sa stabla spoznaje, Noa je upregnuo svoju barku, a Babilonska kula se srušila
 3. U Novom zavjetu stoji kako je 13 osoba sjedilo za stolom tijekom posljednje Isusove večere, prije no što je razapet
 4. Na petak 13. i to u studenome 1307. godine Filip IV., francuski kralj. uhitio je stotine templara

Zle stvari koje su se dogodile na petak 13.

 1. 1976., Daz Baxter iz New Yorka bio je toliko preplašen ovog datuma da je na petak 13. odlučio ostati u svom krevetu. Ne zadugo, jer je na njega pao strop.
 2. U 2009. na premijeri Slagalice strave u Thorpe parku posjetitelji su doživjeli neobično zamračenje. Naime, računalo je odbilo poslušnost. Jezivo, zar ne?
 3. 2010. godine jednog je 13-godišnjaka na petak 13. u 13:13 sati pogodio grom.

Jeste li znali?

 1. Broj 13 smatrao se nesretnim mnogo prije Kristova rođenja. Broj 12 (broj apostola) smatra se brojem cjeline, dok je 13 ”zločesti rođak”.
 2. U mnogim zapadnjačkim zemljama mnoge zgrade nemaju 13. kat.
 3. Ni mnoge kuće nemaju kućni broj 13.
 4. Smatra se vrlo nesretnim kad 13 osoba objeduje za istim stolom.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.