Danas je na Veleučilištu “Nikola Tesla” u Gospiću pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave i Ličko-senjske županije održan certificirani stručni skup na temu Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka kojom se regulira zaštita osobnih podataka građana Europske unije.

Stručni skup na njegovom uvodnom otvorenom dijelu otvorila je dekanica Veleučilišta “Nikola Tesla” dr.sc.Vlatka Ružić a prisutnima su se obratili Ana Stilinović Rukavina ispred pokrovitelja Ličko-senjske županije, predsjednik Vijeća HAKOM-a dr.sc.Dražen Lučić, Marija Pušić iz Agencije za zaštitu osobnih podataka i doc.dr. sc.Marija Boban sa Pravnog fakulteta u Splitu.

Nakon uvodnih obraćanja održan je panel pod nazivom “Nova EU Uredba 2016/679 i njeno značenje za javni i privatni sektor u Republici Hrvatskoj” u koj su sudjelovali dr.sc.Dražen Lučić, doc.dr.sc. Marija Boban i Igor Vulje iz AZOP-a. Na panelu koji je moderirao doc.dr.sc.Zlatko Ćesić moglo se čuti da se radi o Uredbi koja će se izravno primjenjivati u državama članicama Unije bez potrebe za dodatno prenošenje u nacionalno zakonodavstvo te da ista propisuje visoke kazne za sve one koji ju ne budu propisno provodili.

Konstatirano je da je riječ je o velikoj promjeni u pristupu zaštiti osobnih podataka te da su tehnološke promjene koje je potrebno napraviti na području djelovanja IT-a i informacijske sigurnosti samo dio zahtjeva koje treba ispuniti. Veliki dio zahtjeva odnosi se na promjenu pristupa korištenju osobnih podataka. A to se odnosi i na ostale poslovne jedinice unutar tvrtke.

Marketing i prodaja, na primjer, moraju striktno definirati koje podatke prikupljaju te kako i zašto ih obrađuju. Odjel za ljudske resurse mora zaštititi osobne podatke vlastitih djelatnika. Odjeli financija i nabave moraju uskladiti svoje aktivnosti sa zahtjevima Uredbe.

Riječ je o opsežnom poslu i očigledno je da će velikim korisnicima osobnih podataka trebati kompleksna tehnološka rješenja, ali i promjena poslovnog modela. Takvo što traži puno vremena, a na raspolaganju je nešto manje od godinu dana.

Nakon uvodnog dijela konferencije u radnom dijelu polaznici su upoznati sa detaljima Uredbe te su im podijeljeni certifikati o sudjelovanju na stručnom seminaru.

Gs Press / indirektno.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.