Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike hrvatske 2011-2020 godine, Služba policije, Policijske uprave Ličko-senjske u suradnji s policijskim postajama i Vijećima za prevenciju Grada Gospića, Grada Otočca i Grada Senja organizira preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu 2016“.

Akcija se provodi s ciljem ukazivanja na potrebu tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da sudjelujuću u prometu poštuju prava pješaka, posebno poštujući prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Akcija je usmjerena na podizanje razine prometne kulture kod svih sudionika u prometu.

Navedena akcija provesti će se u petak 12. kolovoza 2016. godine u vremenu 09:00 – 12;00 sati kojom prilikom će pripadnici prometne jedinice mladeži na određenim pješačkim prijelazima nadzirati poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Tijekom provođenja akcije pripadnici prometne jedinice mladeži će promatrati ponašanje vozača, ali i reakcije pješaka na postupke vozača.  Ljubaznost u prometu kod vozača očituje se na način da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ta gesta ima značenje „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave ili drugom gestom „zahvale“. Opisano ponašanje je poticajno, a rijetko se koristi u svakodnevnoj  komunikaciji u prometu. Želja nam je da takvo kulturno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice.

Tijekom trajanja akcije bilježiti će se registarske oznake savjesnih vozača. Na kraju akcije, od svih evidentiranih savjesnih vozača, po jedan u svakom gradu biti će i prigodno nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 500,00 kn, koju su osigurala Vijeća za prevenciju Grada Gospića, Grada Otočca i Grada Senja.

Nagrade će biti uručene na zajedničkoj konferenciji za medije svih sudionika akcije na kojoj će biti prezentirani i rezultati akcije „Dan ljubaznosti u prometu 2016“.

GsPress/PULS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.