Ličko-senjska županija svečano je obilježila svoj Dan 23. svibnja, odnosno na dan kada je rođen otac Domovine dr. Ante Starčević. Svečanu misu za sve čelnike i stanovnike Županije, u gospićkoj katedrali, predvodio je kancelar Gospićko-senjske biskupe preč. Mišel Grgurić uz koncelebraciju gospićkog župnika o. Antu Kneževića i don Jure Ladišića. Na misi je pjevao katedralni zbor pod vodstvom Nikole Perišića. Svoju propovijedi, prečasni kancelar započeo je zahvalom na koju je potaknuo i sve priutne: za svakog stanovnika naše Županije ovo bi trebao biti dan zahvalnosti Bogu za dar Domovine, zahvalnosti što živimo u ovom prekrasnom ambijentu kakvoga ima područje naše Županije, zahvalnosti za svakog stanovnika ovog podneblja ali i dan molitve za sve odgovorne vršitelje službi u različitim ustanovama Ličko-senjske županije i molitve za napredak kojemu je jedini cilj i motiv čovjekovo biće.” Nastavio je spominjući se povijesti izraleskog naroda te naglasio kako u njoj prepoznaje sličnosti s poviješću hrvatskog naroda: “Braćo i sestre, kroz svoju tisućljetnu povijest zar se isto nije zbivalo i s našim hrvatskim narodom. Kroz 14 stoljeća od dolaska na ova prekrasna područja veliki dio svoje povijesti poklonili smo drugim narodima. Dali smo svoje granice, svoja polja i more, svoje rijeke i planine, svoje sinove i kćeri i bili dugo stoljeća pod vlašću stranih gospodara. U svojem govoru dr. Ante Starčević isticao je: „Ni pod Beč, ni pod Peštu, ni pod Beograd, već za slobodnu i samostalnu Hrvatsku”. Jesmo li svjesni te lijepe, drage i slatke slobode koju nam višnji Bog je dao?” Nadalje, uzevši primjer iz svetopisamskog teksta o stablima koja su birala kralja: “Ova priča o stablima pokazuje nespremnost onih koji su prikladni za vršenje određene službe da se liše svoga i da se stave u službu drugima. Također, pokazuje i krivo razumijevanje onoga ‘biti izabran na prvo mjesto’ kao službe vladanja, a ne služenja. Isus kao Sin Božji stavlja se u službu poslužitelja, ne vladara.”

Svoju propovijed završava pozivom i porukom ohrabrenja svim predstavnicima vlasti: “Draga braćo i sestre, dragi vršitelji visokih službi, ove riječi ne žele nas obeshrabriti ili optužiti, već potaknuti na služenje u ljubavi, na odgovorno vršenje povjerene službe koje će uroditi dobrim plodovima za opće dobro svega stvorenoga. Kao da je uzeo za temelj današnju priču o stablima dr. Ante Starčević kada kaže: „Za stalno svaki sin domovine dužan je služiti svojemu narodu primiti svako mjesto, koje odgovara njegovoj sposobnosti, i na kojemu može domovini kakovo dobro izkazati“. Zato za temelj vršenja svoje službe uzmite njegove riječi: „Boj se Boga, čini pravo, nikoga se ne plaši“. Svoju službu povjerite Božjoj suradnji, onda ćete u savjetovanju s njime zasigurno činiti jedino dobro i ništa vas neće plašiti. Amen

U kinu Korzo u Gospiću nastavio se program obilježavanja Dana Ličko-senjske županije. Svečanoj sjednici Županijske skupštine uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića i župana Ernesta Petryja, nazočio je i premijer Andrej Plenković. Okupljene je najprije pozdravio predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić. Istaknuo je kako svi skupa bez obzira na politički predznak trebaju nastaviti raditi na ostanku i povratku ljudi u ovu županiju. Kustić se je zahvalio županu Petryju na svemu onome što radi za boljitak stanovnika Ličko-senjske županije. Kazao je i kako županija za sve bitne teme vezane ima sugovornike u Vladi RH, od ministara pa sve do premijera. Župan Ernest Petry i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić dodijelili su zahvalnice i priznanja zaslužnim građanima i organizacijama. Među ostalima zahvalnicu je dobila i Gospićko-senjska biskupija za organiziranje 12. Susreta hrvatske katoličke mladeži koji se održao 4. svibnja  u gradu Gospiću. Zahvalnicu su dodijelili Ernest Petry i Marijan Kustić a u ime Biskupije primio ju je kancelar Mišel Grgurić.

Gs Press