Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović primio je danas Marijanu i Željka Pavića, supružnike koji djeluju u Hrvatskom stipendijskom fondu, Croiatian School Fundation (CSF) koju su iseljeni Hrvati osnovali 1989. godine u sjevernoj Kaliforniji (San Francisco Bay) kako bi pomagali studente i u Domovini. Župan Milinović pozdravio je rad i nastojanja ovih humanista koji su dolaskom u Gospić i službeno pokrenuli stipendiju studentici radiologije Anđelki Daviudović iz Gospića.

-Zahvaljujem na dolasku gospođi Marijani, djevojački Župan, koja vuče korijene iz Gospića, kao i njezinom suprugu Željku. Oni su dio skupine hrvatskih Amerikanaca koji su se angažirali u svrhu pružanja stipendija akademski talentiranim i uspješnim studentima koji zaslužuju financijsku pomoć, a žive i pohađaju sveučilišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Treba reći kako je CSF već pomogao stotinama hrvatskih studenata koji pohađaju visoko obrazovanje. To je školska zaklada koja djeluje kao neprofitna, udruga je koju vode vrijedni volonteri, a usredotočila se na pružanje stipendija hrvatskim studentima koji pohađaju sveučilišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Izvršni odbor CSF-a uspostavio je čvrste akademske standarde za ulazak u program u cilju da se odaberu studenti koji najviše obećavaju i koji će jednog dana postati kvalificirani čelnici da pomognu Hrvatskoj u uspostavi i održavanju slobodne demokracije i tržišnog gospodarstva. Naša Anđelka se sama prijavila za ovu stipendiju i uvjeren sam da će njezin primjer slijediti i drugi pa ćemo se naredne godine ponovno naći ovdje u proširenom sastavu, rekao je župan dr. Milinović. Marijana Pavić, inače predsjednica ove zaklade, istaknula je kako CSF trenutno sipendijama pomaže više od 70 studenata u Hrvatskoj i BiH.

-Iznos godišnje stipendije je 2 000 $, uz uvjet da studenti redovno završavaju akademsku godinu. Kriteriji za ostvarivanje stipendije su zahtjevni, a Anđelka Davidović prva je koja nam se javila iz ove županije i prva je koja je zadovoljila sve potrebne kriterije. Kao Ličanka voljela bih da nam se javi što veći broj studenata kako bismo i na ovaj način pomogli obrazovanje mladih ljudi, a na taj način i njihov ostanak u zavičaju, istaknula je Marijana Pavić koja se zahvalila županu dr. Milinoviću na prijemu i ukazanoj suradnji koja bi trebala uroditi s još većim brojem stipendija studentima i studenticama s prostora ove županije. Na stipendiji se zahvalila studentica radiologije Anđelka Davidović i pozvala sve studente s područja Ličko-senjske županije da se putem interneta informiraju o uvjetima za stjecanje stipendije, ispune upitnik i, ukoliko su odlični studenti, sebi olakšaju financiranje studiranja.

M.S./ Nick M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.