Ceh za gubitke uvijek plaćaju građani!

0

Podosta krive reakcije polučili su naši tekstovi o mogućem poskupljenju cijene vode i vodovodnih usluga od strane poduzeća „Usluga“ iz Gospića. Budući da „Usluga“ živi od nas potrošača dali smo sebi za pravo poslušati neke „zviždače“ koji nas nikada nisu iznevjerili. Iako je predloženi Nacrt poskupljenja od strane Usluge istaknut na 24,9 posto, naši „zvizdači“ napominju kako to vjerojatno neće biti konačno poskupljenje jer će trebati obnavljati dio sustava, nabaviti nova vozila i strojeve i ono što je posebno dirnulo direktora Daria Radoševića-to bi moglo značiti zapošljavanje nekolicine novih „uhljeba“. Dakle novih jer za stare uhljebe ne znamo. Uostalom, to ćemo vrlo lako provjeriti koncem ove godine.

Ministar energetike i zaštite prirode Tomislav Ćorić jučer je na sličan upit novinara pojasnio:

-Radi zaštite potrošača i postizanja socijalne priuštivosti cijene vode građanima, propisana je gornja granica povećanja cijene vode koja ne smije biti prijeđena, a ona iznosi tri kune po »kubičnom« metru u odnosu na polaznu godinu, a to je 2022. godina. Tako građani Hrvatske već sada se mogu pripremiti za to da će im voda poskupjeti od početka 2023. godine. Dotad su još gotovo tri pune godine i cijena vode se ovisno o lokalnim vodovodima može promijeniti i nekoliko puta, ali tek rijetki će sretnici izbjeći i njezino povećanje od siječnja 2023. godine, ističe ministar Ćorić.

Tada na snagu stupa Uredba o naknadi za korištenje voda koju plaćaju svi javni isporučitelji i ona će se prvi put u Hrvatskoj plaćati na svu vodu koju zahvate, a ne samo onu koju isporuče. Ta uredba predviđa dva modela za obračun naknade za korištenje voda: jednu će, onu višu, plaćati isporučitelji koji imaju više od 25 posto gubitka zahvaćene vode, a onu povoljniju i nižu plaćat će isporučitelji kojima do potrošača iscuri manje od 25 posto vode.

Što to znači? Kao i uvijek, sve gubitke stvorene  zbog dodtrajalih vodovodnih sustava, ali i milijunskih dugova poduzetnika i neplatiša-plaćat će građani koji svoje račune za sve komunalije i potrošnju inače uredno podmiruju. Ako je prosječan gubitak vode u Hrvatskoj oko 50 posto, u prosjeku bi svi isporučitelji u sljedeće tri godine trebali prepoloviti gubitke vode ako ne žele plaćati veću naknadu, koju u končanici ipak plaćaju- građani. Još je teži zadatak pred onima koji gube i više od 70 posto zahvaćene vode. Doznajemo da ima i takvih.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je u raspravu i pustilo prijedlog uredbe, pojašnjavaju da je njezina svrha stimulirati smanjenje gubitaka u vodoopskrbnim sustavima, odnosno racionalno korištenje voda zahvaćenih na izvorištima vode za ljudsku potrošnju.

Mi nismo vodovodna struka, ali nas zanima koliko će se novca uložiti kako bi se u Gospiću smnjili gbitci vode koje, dakle, svi mi plaćamo.

Visina naknada, napominju iz Ministarstva, ovisit će o tome koji će model obračuna izabrati javni isporučitelj vodnih usluga te prije svega o tome kako su vodoopskrbni sustavi održavani do sada i kako će biti održavani te jesu li gubici u sustavu svedeni na prihvatljivu razinu.

-Uvođenjem korekcijskih koeficijenata umanjit će se iznos naknade za korištenje voda onim javnim isporučiteljima vodnih usluga koji svoje gubitke svedu na prihvatljivu razinu, ispod 25 posto. Javni isporučitelj vodnih usluga može odabrati ili jedan ili drugi model obračuna.

-Uredba predstavlja šansu za smanjenje naknade za korištenje voda, a time i cijene vode za krajnje korisnike u odnosu na korisnike onih sustava koji se ne održavaju redovito i gdje se generiraju veliki gubici. Pritom, značajnu ulogu imaju jedinice lokalne samouprave, kao osnivači javnih isporučitelja vodnih usluga, čija odgovornost nije ništa manja nego samih isporučitelja, poručuju iz Ministarstva i zapravo pozivaju lokalne vlast da smanje gubitke vode svojih komunalnih poduzeća, a tako i račune građana.

Trenutačno je prosječna cijena »kubika« vode u Hrvatskoj nešto veća od 15 kuna, što znači da će, ako ne dođe do promjene, ona moći porasti za 20 posto od 1. siječnja 2023. godine. No, to ne znači da lokalna vodovodna poduzeća u međuvremenu još neće podizati cijene pa će na kraju na tu cijenu koju dosegnu 2022. godine moći, zbog povećanja naknade, poskupjeti vodu za još tri kune po kubiku, kažu u Ministarstvu.

Osim ako vodovi na njihovom području ne smanje gubitak vode na manje od 25 posto. Dakle, građani u konačnici ovise o dobroj volji, radu i znanju komunalaca. I na koncu se opet pitamo: u čemu smo mi kao medij pogriješili ili uvrijedili neke „veličine“ ako smo pisali istinu?

Budući da imamo podosta novih saznanja u svezi ove problematike, ovo nije sve jer „vodovodna trakavica“ će se nastaviti. S novim spoznajama vezanim uz informacije Hrvatskih voda. Nismo mi „vesla sisali“. Možda glisere, ali vesla sigurno ne!

GS press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.