Nakon tromjesečne okupacije maleno selo Čanak nedaleko od Perušića palo je u ruke četnika 10. prosinca 1991. godine. Tri mjeseca trajala je neizvjesnost i agonija mještana i branitelja ovog malenog sela. Nakon što su okupatori skršili herojsku obranu Čanka nastavio se scenarij već toliko puta viđen tijekom Domovinskog rata: ubojstva civila, pljačke, palež, mučenja uhićenih vojnika i civila. Bolesnu mržnju zločinaca životima je platilo osmero starijih mještana i 28 hrvatskih branitelja iz redova MUP-a RH, 128. brigade Sv. Vid Rijeka, 133. brigade, 111. brigade i 1. gardijske brigade „Tigrovi“.
Kod spomen-obilježja u središtu sela prve svijeće i cvijeće položili su danas članovi obitelji ubijenih:majke, očevi, braća, sestre, unuci, prijatelji… Uz svečani vojni postroj i zvuke „mirozova“ vijenac na zajedničko spomen-obilježje podignuto na mjestu nekadašnje škole položio je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Josip Štignjedec, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i premijera Vlade RH župan dr. Darko Milinović, izaslanik Ministarstva branitelja Milan Franić, izaslanstvo Općine Plitvička jezera i načelnik Ante Kovač, u ime branitelja Čanka ratni načelnik Stožera 128. brigade HV Ivan Štrković, načelnik Općine Udbina Josip Seuček, ravnateljica NP Plitvička jezera Antonija Dujmović, izaslanstvo Udruge specijalne policije „Tigrovi“ Gospić, predstavnici braniteljskih udruga iz Otočca, Korenice …
Umirovljeni pukovnik Ivan Štrković prisjetio se svojih suboraca iz 128. brigade Sveti Vid. Vrlo energično se usprotivio redefiniranju osnovnih značajki Domovinskog rata kojega neki neuki ili zločesti ljudi sada žele preobratiti u građanski rat. Štrković je zahvalio svima koji i danas čuvaju sjećanja na najteže dane ovog dijela Hrvatske i na poginule prijatelje i suborce. Načelnik Općine Plitvička Jezera zahvalio je svima koji su podnijeli žrtve u obrani Domovine, a posebno mještanima sela Čanak koji su ostali na svojoj djedovini živeći pomalo izolirano, ali ponosno i slobodno. Bojnik Milan Franić zahvalio je i odao počast svim žrtvama koje su pale u obrani Domovine i ovog malog prostora koji se mjesecima nalazio u okruženju. Župan dr. Milinović obratio se nazočnima vrlo emotivnim govorom.
-Ovdje su pale mnoge žrtve čija je jedina krivnja bila ljubav prema Hrvatskoj. To je nešto što valja podsticati, to je herojska epizoda koja se ne smije zaboraviti. Obiteljima, prijateljima i suborcima poginulih i ubijenih još jednom izražavam duboku i iskrenu sućut, ali i podsjećam na našu obvezu da nikada ne smijemo te žrtvu zaboraviti. Danas obilježavamo i obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana. Jedna od njegovih ključnih poruka uvijek je bilo podsticanje zajedništva. Tragična smrt generala Praljka ponovno nas je sve ujedinila jer je general netom prije smrti istaknuo kako nije ratni zločinac i svojoj žrtvom pokazao dostojanstvo i ponos što je bio u obrani svojega naroda, rekao je između ostaloga dr. Milinović. Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Josip Štignjadec podsjetio je na žrtvu Čanka, kao i mnogih mjesta diljem Hrvatske.
-Čanak je pao na današnji dan 1991. godine, a nakon tromjesečne agonije ovo mjesto su zapalili pripadnici tzv. JNA i paravojne postrojbe. Mnoge nestale tražimo i danas posvuda u Hrvatskoj. Ovdje su pali pripadnici 1. gardijske brigade „Tigrovi“, MUP-a, 133. brigade, 128. brigade… Ovim putem još jednom pozivam institucije RH da poduzmu sve zakonske korake u progonu zločinaca da bi sve žrtve i njihove obitelji dobile pravdu, a ne da im se zločinci i njihovi krvnici izruguju, kaza o je izaslanik predsjednice RH Josip Štignjadec. Nakon komemoracije služena je sveta misa u crkvi sagrađenoj na temeljima stare crkve koja je nestala u pogromu u prosincu 1991. godine.

Gs Press / Nick / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.