Sve je više oboljelih od koronavirusa, pa je sve više kontakata i potrebe za testiranjem. Donosimo odgovore na brojne upite naših čitatelja tko plaća testiranje.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća za sve osigurane osobe testiranje na koronavirus, tj. plaća tipizaciju virusa molekularnim metodama ugovornim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju tipizaciju.

‘Za svaku osobu za koju se postavi indikacija za testiranje na novi koronavirus (SARS-CoV-2) provode se dva nezavisna testiranja na taj patogen, pa se i obračunava cijena dva testa. WHO & ECDC zahtijevaju da se svaki uzorak testira s dvije nezavisne metode”, odgovorili su nam iz HZZO-a. Navode da trošak obje metode za HZZO iznosi 1490,66 kuna. Osigurane osobe ne plaćaju testiranje, već se testiranje obavlja na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Osim testiranja, HZZO osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja.

Dakle, sva zdravstvena zaštita vezana za liječenje koronavirusa pokrivena je iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da su čak i oni koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje u slučaju liječenja od koronavirusa oslobođeni plaćanja participacije.

Bolničko liječenje svim osobama oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj će biti besplatno, potvrdio je za Faktograf ministar zdravstva Vili Beroš. Troškove liječenja za sve osobe koje imaju zdravstveno osiguranje pokrit će HZZO, dok će troškovi liječenja za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje biti plaćeni iz državnog proračuna.

“Vlada će svima osigurati troškove liječenja. Postoji fond za pomoć neosiguranim osobama i nećemo dopustiti da nitko zbog ovoga trpi”, zaključio je ministar Beroš.

Gs Press / dnevnik.hr

https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/hzzo-placa-testiranje-i-lijecenje-za-koronavirus—597770.html?fbclid=IwAR0TyV8mz7Zh09FGm4iLpGyCpQhK63Co-aZp_UNewvPBArJqZfXEy49akIU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.