U nedjelju, 06. kolovoza, u jutarnjim satima, potražni timovi HGSS Stanice Gospić priključili su se potražnoj akciji spašavanja HGSS Stanice Makarska koja se odvijala na predjelima Biokova za nestalom Poljakinjom. Akcija je završila par sati nakon kada je jedan od potražnih timova HGSS Stanice Gospić pronašao nestalu na Biokovu iznad Živogošća, ali nažalost mrtvu.

Dan se približavao svome kraju, ali pred članovima Stanice Gospić bila je još jedna potražna akcija spašavanja i izlazak na teren. Naime, u 20:10 zaprimljen je poziv za pomoć od planinara koji se nalazio na južnom Velebitu, na području između Jelove Ruje i Panosa.

Planinar je sudjelovao na obnovi planinarskog skloništa Šug0arska Duliba te u namjeri da skrati put do svoga cilja skrenuo je sa staze i u jednom trenutku se dezorijentirao. Kako se približavala noć, a znao je da se nalazi na nepristupačnom terenu,učinio je najbolje što je mogaopri čemu se popeo na najbliži vrh i pozvao u pomoć gorske spašavatelje.

Po uspostavi kontakta sa spašavateljima, planinar je uspio približno objasniti gdje se nalazi, a nedugo nakon uspio je i poslati koordinate s mobilnog uređaja. Kako se spremalo nevrijeme, znali smo da moramo brzo reagirati. 11 spašavatelja, s dva vozila, krenulo je odmah prema zaprimljenoj lokaciji, a planinar je dobio uputu da ostane na danoj lokaciji kako nebi izgubio signal, a time i gorski spašavateljikontakt s njim. Nakon što su spašavatelji vozilima stigli na najbližu poziciju prema planinaru, planinar je začuo sirenu i uočio bljeskalice te po dogovoru krenuo se spuštati s vrha prema makadamskoj cesti. Nasreću, izgubljeni planinar nije bio previše udaljen od ceste pa se relativno brzo spustio do spašavatelja.

Naizgled riječ je o jednostavnoj, vrlo brzo riješenoj i bezazlenojpotražnoj akciji spašavanja. Međutim, samo nekoliko sati od završetka akcije, Velebit je zahvatilo olujno nevrijeme uz grmljavinui jak vjetar te da planinar nije precizno lociran i pronađen, ishod ove akcije možda i ne bi bio sretan i uspješan! Zbog navedenog uvijek podsjećamo na sigurnosna pravila ponašanja na planinama i drugim nepristupačnim područjima, a neka od njih su:

u pravilu ne ići sam u planinu, držati se planinarskih puteva i markacija, računati na moguću promjenu vremena, nositi uvijek baterijsku svjetiljku, nositi čvrste udobne cipele, informirati se o pravcu kretanja i drugo.

Gs Press / HGSS Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.