Čitanost pojedinog portala lako se može provjeriti preko sustava “Alexa”(www.alexa.com). Tu “padaju maske” samohvale pojedinih medija i urednika koji po sustavu “copy-paste” nastoje sami sebe nametnuti kao nekakav jaki medijski faktor. Naš “GS press” uskoro slavi godinu dana postojanja i kao gradski portal nalazimo se u RH na 1746. mjestu po čitanosti, što je s obzirom na broj računala u Gospiću i okolici svakako dobra pozicija. Od gradskih portala treba spomenuti Ličke novine kolege Marka Čuljata koji je na  8226. mjestu.

Gledajući na ukupni broj portala, naša se Ličko-senjka županija svrstava u red najbrojnijih s obzirom na broj stanovnika, a najveći broj portala svrstava se u spomenutu kategoriju “copy-paste”. Brojke ne možeš krivotvoriti.

Što se tiče portala koji pokrivaju županijsku razinu zadnji je po posjećenosti “Likaplus” koji se po “Alexi” nalazi na 10 707. mjestu. Portal “Lika Express” zauzeo je 5752. mjesto, a zagrebačko-lički “Lika Clubing” je na 4746. poziciji u državi. Slijedi “Glas Gacke” koji se našao na 4378. mjestu po čitanosti, a tek je nešto bolji portal “Indirektno” na 4276. mjestu. Najdugovječniji ličko-senjski portal “Slobodna Lika” nastavio je trend stalnog pada čitanosti i nakon skoro sedam godina postojanja sada je po posjećenosti na 3371. mjestu u RH. Portal “Lika online” već se dulje od godine dana nalazi među TOP-30 i danas je na 26. poziciji, a ujedno je najčitaniji regionalni portal u Hrvatskoj. Što nam kazuju ove brojke?

Preuzimanje vijesti i fotografija sa web-stranica ustanova, udruga i  institucija čitatelji vrlo brzo prokuže, a tzv. novinarstvo bez odlaska na teren i razgovora s vinovnicima tih događaja tek su suhoparno i  ukradeno štivo. Da sada ne bismo nekog srozavali, dovoljno je reći da mnoge web-stranice sa ovih prostora imaju više svježih i originalnih vijesti  nego li neka zvučna novinarska pera koja nama, malim gradskim portalima daju pet(5) dana za rok trajanja. Umjesto tih famoznih pet dana prošla je prva godina i uvjereni smo da ćemo i dalje biti predmet sve većeg zanimanja Vas, uvaženi čitatelji. Hvala Vam na povjerenju!

Uredništvo portala GS press

galerija slika: www.alexa.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.