Tradicionalni Božićni prijem Gospićko-senjske biskupije okupio je danas mnoštvo uzvanika. Uz predstavnike jedinica lokalne samouprave, ravnatelje i direktore poduzeća i  ustanova na prijemu su bili nazočni i prestavnici Hrvatske vojske, Polcijske uprave ličko-senjske i klera. Generalni vikar mons. Marinko Miličević u svom uvodnom govoru osvrnuo se na božićnu poruku biskupa mons. Zdenka Križića.

Domaćin prijema biskup mons. Zdenko Križić pozdravio je sve okupljene.

-Čast mi je pozdraviti župana dr. Milinovića, gradonačelnike i načelnike općina, ravnatelje i direktore ustanova i poduzeća. Navikao sam ovom prigodom sa vama podijeliti neke informacije s područja biskupije koje bi vas mogle zanimati. Dobili smo novog nuncija u Hrvatskoj, a to je nadbiskup Giorgio Lingua. Obećao je doći u Gospić na proljeće… Druga vijest je da smo dobili novog biskupa za Varaždin, a to je mons. Božo Radoš, koji je bio svećenik đakovačko-osječke nadbiskupije na službi u Rimu kao rektor hrvatskog zavoda Sv. Jeronima. Vjerovatno i samo možete primjetiti novi stil pape Franje. Niti za jednu biskupiju nije imenovao biskupa sa njezina teritorija..Papa to vjerovatno čini da novi biskup dođe bez ikakvih predrasuda i uvjetovanosti i da donese nešto novo…Ovo je moj četvrti Božić u Gospićko-senjskoj biskupiji, i mogu reći da sam je podosta upoznao, posebice narod. Najviše me zabrinjava krhost obitelji koja se mnaifestira u sve većem razvodu brakova. Naša biskupija je pretežito ruralna sredina, ali i pored toga postotak razvoda brakova je zastrašujući. U našoj biskupiji prošle godine vjenčano je 178 brakova, ali razvedeno je blizu 90. To znači da je svaki drugi brak neuspijeh. Koliko smo kao društvo i crkva ovdje zatajili, i kakva nam je budućnost, to su pitanja na koja nemamo sigurnih odgovora. Gradovi i općinska središta nam se smanjuju, a sela nestaju, kazao je biskup Križić dodavši kako je lani kršteno 583, a umrla je 1201 osoba.

U nastavku govora biskup Križić je govorio o projektima koji se planiraju na području Gospićko-senjske biskupije. Jedan od njih je crkva u Srbu, izgradnja samostana sestara Karmelićanki, te svečenićki dom za umirovljene svećenike. Nakon svečanog dijela, biskup mons. Zdenko Križić zaželio je nazočnima i njihovim obiteljima sretan Božić i uspješnu 2019. godinu.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.