Svečanije nego li inače Ličko-senjska županija će ove  godine obilježiti svoj dan i 200. obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića. U utorak, 23. svibnja od 8.45 sati bit će organiziran u Velikom Žitniku organiziran posjet  Spomen domu  velikog hrvatskog pokretača hrvatske misli, književnika i političara. Nakon odavanja počasti bit će organiziran prigodni program u izvedbi HKUD-a „Degenija“ iz Gospića.

Od 9.30 sati u Gradskom groblju Svete Marije Magdalene odat će se počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg spomen-križa. Potom će se u 10 sati u Veleučilištu „Nikola Tesla“ održati znanstveni kolokvij na temu „200. obljetnica rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića“.

U katedrali Navještenja  blažene djevice Marije služit će se sveta misa s početkom u 11 sati. Nakon mise će se na obližnjem spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata položiti vijenci i upaliti svijeće. Potom će odati počast kod spomen-biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U dvorani kina „Korzo“ će se od 12.30 sati održati svečana sjednica Skupštine Ličko-senjske županije, uz prigodne govore i dodjelu javnih priznanja. Sjednici će nazočiti i premijer RH Andrej Plenković. U umjetničkom dijelu programa nastupit će klapa „Senjkinje“, ukrajinska glazbena umjetnica Marianna Ilkv i Gradski zbor „Vila Velebita“.

Gs Press