Sve je spremno za radosti Svetog Nikole, Božića, imendana i Nove godine. Mediji nas već danima doslovno bombandiraju s reklamama po kojima su čak i mobiteli odjednom postali neraskidivi dio kršćanske tradicije. Još malo pa ćemo doznati koju su mobilnu mrežu i mobitele koristili apostoli i proroci.

U marketima je već danima sve načičkano artiklima vezanim uz nadolazeće blagdane. Sve je po starom, ako pri tome mislimo na mnoštvo pojava po kojima se pod robu stavljaju jedne cijene, a druge se naplaćuju na blagajnama.

Putem modernih načina korespodencije počeli su nam stizati e-mailovi i SMS poruke nepoznatih pošiljatelja. Netko se, fol, našao u dalekom svijetu, pokrali su ga pa on (ili ona) traži da im se pomogne s uplatom 50-100 eura. Drugi skupljaju  novac za sjemeništa u mjestima gdje se takvo što nikada neće graditi. Dolaze nam čak i lažni branitelji iz drugih sredina i prodaju značkice ili križeve. Emotivne ucjene često imaju efekta, a domišljati lopovi zapravo nemaju što izgubiti. U toj poplavi nemoralnih zahtjeva gube jedino oni kojima je pomoć doista potrebna, ali su lopovska posla i prevare već otvrdli mnoga srca inače dobrih ljudi..

Na vrata će nam početi dolaziti i distributeri kalendara koji su skromni jer za to ne traže niti kune.

-Dajte koliko možete i želite, obično nam skrušeno govore. A mi uvijek dajemo.

Uskoro će i maškare čije su čari uništili žicari jer ne žele za svoja dva takta pokladne pjesmice uzimati voće, kolače i slično. Samo novac.

Sve nabrojane dosjetke su spremne. Blagdani mogu početi.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.