Danas je blagdan Sveta tri kralja, koji su nazvani i Svetim mudracima i koji se u zapadnom kršćanstvu zovu Baltazar, Melkior i Gašpar, a prema Evanđelju došli su se pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu

Prema Evanđelju po Mateju, došli su prateći betlehemsku zvijezdu “s istoka” u Jeruzalem, gdje ih je primio kralj Herod kako bi mu rekli gdje se Isus rodio da bi ga mogao ubiti. Kada su mudraci pronašli Isusa, darovali su mu tri dara – tamjan kao Bogu, zlato kao Kralju i plemenitu mast, kao Čovjeku. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo tako što im je javio da se rodio Spasitelj.

Iz godine u godinu svjedoci smo da borovi iz mnogih stanova i kuća „izlaze van“ već na blagdan Svet tri kralja. To je očit vanjski znak da mnogi katolici tih dana završavaju s Božićem. Bez obzira što je to dugogodišnja praksa mnogih, ona nije dobra.

Nakon Drugoga vatikanskog sabora Božićni ciklus ne završava 6. siječnja, već u nedjelju Krštenja Gospodinova (prva nedjelja nakon Tri kralja). Točnije, ove godine to je 10. siječnja i tek nakon toga datuma možemo završiti s vanjskim obilježjima Božića.

GS Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.