Proturječne su informacije u svezi migrantske krize u BiH, pojave koja se neizostavno oslikava na sigurnost građana Hrvatske. Svakodnevno se bilježe uhićenja migranata diljem RH, a u zadnje vrijeme im je sve učestalija ruta po Dalmaciji.

U zadnjem intervjuu kojega je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dao radio Bihaću po prvi je puta javno pojasnio zbog čega je uopće formiran migrantski kamp Vučjak nadomak hrvatsko-BiH granice, iako se od početka znalo kako ondje ne postoje osnovni uvjeti za život migranata.

-Bili smo suočeni s najezdom migranata, posebno početkom ove godine kada ih je više od tisuću kružilo  Bihaćem i užom okolicom. Provaljivali su u kuće i garaže, pravili su  šatori po gradu, bilo je puno krađa, sve je bilo prepuno smeća… Kada je policija premjestila migrante na Vučjak naš grad je tada doslovno prodisao. U jednom trenutku stanje je bilo kaotično pa se svelo na ono: „ili mi ili oni“! Iz Europske komisije su nas odmah obavijestili da oni Vučjak neće financirati jer tamo nema osnovnih uvjeta za smještaj migranata. Da bismo pružili barem ono osnovno mi smo za te ljude angažirali Crveni križ, dovozili smo im vodu, vršili komunalne usluge i organizirali napajanje el. strujom za punjenje mobitela. Ponavljam da smo na ovaj način doslovno spasili normalan život naših građana jer je situacija došla do točke usijanja, rekao je tada gradonačelnik Fazlić.

U kojoj je mjeri „Bihać prodisao“ vidjeli smo danas na ulicama toga grada. Nekoliko stotina migranata na ulicama, redovi pred bankama i nekim dućanima-sve to oslikavava apsurdnost vijesti po kojima se u BiH migrantska kriza nastoji minorizirati. Gradonačelnik Fazlić ipak priznaje kako „smo iz Sarajeva dobivali informacije da u BiH migrantska kriza jenjava, a k nama je dnevno stizalo po 150 ljudi. Bez financijske pomoći Grad Bihać je morao otkazati sve svoje usluge na Vučjaku. Po narodski rečeno: ako te ljude toliko žalite, pronađite im adekvatan smještaj i prehranu, a nemojte samo kukati nad njihovom sudbinom i ništa ne poduzimati“, naglasio je tada gradonačelnik Fazlić.

Zbog niza incidenata koji su zadnjih dana eskalirali u cijelom Unsko–sanskom kantonu tamošnja je lokalna vlast odlučila tome stati na kraj. Naime, ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić i ministrica zdravstva Nermina Ćemalović su nakon održanog sastanka  bili su jasni: d 15. studenog nema slobode kretanja za migrante! Ovo se prvenstveno odnosi na migrantske centre Bira i Miral pored Bihaća. Ćemalović je novinarima ove promjene definirao u jednoj rečenici:

-Izvan Bire i Mirala će moći samo oni migranti koji žele preko državne granice, rekao je ministar.

Tamošnji mediji su prepuni vijesti o neredima koje uzrokuju migranti. Od tučnjava, krađa, ranjavanja, širenja bolesti, hrpa smeća  pa do silovanja jedne kuje, što je snimila nadzorna kamera u vlasnikovu dvorištu!!!

Zima je pred vratima pa su pritisci ilegalnih migranata na granice Hrvatske sve intenzivniji. Službeno Sarajevo mudro šuti i prima migrante, pa ih onda šalje na granice s RH. Na koji načim se misli prijeći u željene države EU-a, nikome nije poznato. Na ovaj se način manifestira dvoličnost politike koja latentno potpomaže migrantsku krizu po sustavu „brigo moja prijeđi na drugoga“!

Zanimljivo je kako gotovo nitko od ilegalnih migranata uhićenih u Hrvatskoj nemaju dokumente, ali svi imaju dovoljno novca. Svi imaju i skupocijene mobite pa „ne drži vodu“ teorija kako je riječ o sirotinji iz ruralnih dijelova Indije, Pakistana, Somalije, Jordama, Tunisa, Sirije… Sada su učestaliji  upadi ilegalaca u predjelu Imotskog, Sinja i Splita. Kako je krenulo moglo bi se obistiniti predviđanja da će se slično događati i u  okolici Dubrovnika, te hrvatske turističke oaze. Ukoliko se to dogodi ta će destinacija uvelike izgubiti na svojem rejtingu i planetarnoj popularnosti. Valjda bi službeno Sarajevo tada bilo radosnije.

GS press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.