U suradnji s La Roche-Posay, Hrvatskim dermatovenerološkim društvom i Hrvatskim društvom za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, projekt #SaveYourSkin i ove će godine omogućiti građanima besplatne preventivne preglede madeža. Ovaj projekt, koji se održava već drugu godinu zaredom, nudi pregled madeža u nekoliko gradova, uključujući Zagreb, Pazin, Gospić, Imotski i Vukovar.

U Gospiću će se pregledi održavati danas, 26. svibnja na Trgu Stjepana Radića, od 9 do 20 sati. U sklopu predstavljanja ovogodišnje akcije, govorit će se o pravilnoj zaštiti kože te statističkim podacima o broju oboljelih od melanoma.

Prema podacima, Hrvatska se nalazi na nezavidnom četvrtom mjestu u Europi po smrtnosti od melanoma. Stručnjaci upozoravaju da se rak kože, ako se otkrije na vrijeme, može izliječiti u 99% slučajeva. Stoga je cilj javnozdravstvene akcije #SaveYourSkin educirati građane o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože, s posebnim naglaskom na melanom.

Uz mogućnost obavljanja pregleda madeža bez uputnice i potpuno besplatno, građani će imati priliku dobiti iznimno vrijedne, stručne savjete dermatologa. U sklopu prošlogodišnje akcije #SaveYourSkin obavljeno je 811 pregleda madeža, od kojih se 25 pokazalo suspektnima na melanom. Ovakve inicijative pružaju ključnu priliku za rano otkrivanje i prevenciju melanoma, stoga je od ključne važnosti nastaviti s njihovom podrškom.

GsPress