VEĆINA zaraženih covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na replike zastupnika u saboru.

“Većina ih umire s virusom, a ne od virusa”, odgovorio je Beroš na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih, a ne broj umrlih na ukupan broj stanovnika te da ne stoji njegova tvrdnja da je Hrvatska po tome među lošijima.

Domovi za starije su problem

Beroš je priznao da domovi za starije jesu problem i da u njima situacija nije jednostavna, ali i poručio da Hrvatska neće po uzoru na Švedsku odlučiti ne tretirati osobe starije životne dobi istaknuvši da je svaki život jednako važan.

“Problem u domovima je s djelatnicima koji čak i jesu radili u dvije smjene i mijenjali se, no čak i veće zemlje kao što su Njemačka, Italija, Francuska tu nisu uspjele”, kazao je Beroš i otkrio kako razmišljaju o modalitetu kako očuvati ne samo korisnike nego i djelatnike.

Za dom za starije u Splitu kazao je da će inspekcijski nadzor razjasniti priču.

Najavio je također korigiranje mjere vezane za ribiče odnosno da će se dozvoliti ribolov osobama koje same love ribu.

O isplati prekovremenih liječnicima

Željku Jovanoviću (SDP) kojeg je zanimala isplata prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima Beroš je kazao kako je dao jasne upute zdravstvenim ustanovama o obračunu prekovremenih sati i naknadi za vrijeme samoizolacije.

Ovisno o financijskim mogućnostima, dodao je, razmišlja se i o isplatama dodatnih naknada za one koji se neposredno bore s koronavirusom. “Ako ugroza ne bude trajala predugo, vjerujem da će biti mjesta i za razgovor o tome”, kazao je.

Ministar zdravstva uvjerava zastupnike i kako u vrijeme epidemije zdravstveni sustav funkcionira i za ostale bolesnike, da se sva hitna stanja tretiraju te se posebno skrbi o onkološkim bolesnicima. “Ne tvrdim da sve funkcionira savršeno, tvrdim da funkcionira u vrijeme epidemije i modus funkcioniranja je prilagođen tome”, poručio je.

Oporba je tijekom rasprave uglavnom kritizirala što se zakonske izmjene donose kako bi se ozakonile odluke koje je dosad donosio Nacionalni stožer civilne zaštite upozoravajući na mogućnost naknadnih tužbi.

Ministar smatra da buduće tužbe nisu relevantne jer, ističe, mjera izolacije ili samoizolacije uvedena je njegovom odlukom. “Nema te države koja bi svim oboljelima mogla garantirani hospitalni smještaj”, kazao je.

Gs Press / index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.