Na kandidacijskim listama zaprimljenim za ove izbore za članove Županijske skupštine našlo se ukupno 279 imena. Među budućim vijećnicima ima političara, gradonačelnika, načelnika općina, gospodarstvenika, studenata i -jedan vjeroučitelj.

Berislav Kostelac iz Otočca treći je na listi HSP-a. U razgovoru često ističe svoje zanimanje i nastojanja da pomaže ljudima. U javnoti je ostao zapamćen kao jedini vjeroučitelj koji je prije nekoliko godina sakupljao humanitarnu pomoć i svojim učenicima iz Područne škole u Švici raznosio poklone za Božić. Na ovaj je način promicao i ekumenizam jer se nije osvrtao na nacionalnost i vjeroispovijest te djece. Ušao je tada pod svaki krov, bio odlično prihvaćen, čestitao Božić, predao darove djeci i ostao skromni vjeroučitelj čija predavanja u školi slušaju sva djeca. Bez razlika. Bio je predsjednik humantarne udruge Pokret za Otočac kada je animirao Caritas, ADRA-u, Grad Otočac i nekolicinu privatnika da  jednoj siromašnoj obitelji u Švici uvedu struju, zamijene krov, izgrade kupatilo…Berislav je pasionirani glazbenik i bajker, bezgranično zaljubljen u Hrvatsku.

-Odakle vam ideja za slogan „Čovjek nije otok, ali niti Otočac nije otok“!

-Otočac i Gacka dolina su već godinama pomalo zapostavljeni i „na repu svih događanja“. Ovo je nekada bio grad koji je po mnogo čemu parirao većim centrima. Posebno u gospodarskom smislu. Ugašena je pivovara, Chosmochemia, Oteks, DIP Otočac, Autoprijevoz se sveo na ostatke ostataka… Umjesto uništenih  resursa nije otvoren niti jedan iole vrijedan gospodarski subjekt.

-Crkva je često na udaru medija.Kako gledate na medije u Hrvatskoj?

-Previše je novinra „jugonostalgičara“. Mnogi se natječu u pljuvanju po Crkvi. Samo se čeka nešto negativno u redovima klera pa da započne orkestrirano pljuvanje. Ja to nazivam Balkanskim sindromom: Učinim ti 999 puta dobru stvar, ali je samo jednom dogodi nešto lošega, tvoja dobrota u trenu isčezne kao da nije niti postojala. Sve iole loše se višestruko „napuhava“. Čak je i domoljublje za neke neovinare izgubilo smisao. Ali ne i za nas iz HSP-a.

-Sve rečeno rezultiralo je i odlaskom mladih ljudi iz vaše sredine?

-Svakako. Otočac je unatrag dvije godine napustilo gotovo tisuću ljudi. Takav scenarij imamo posvuda u Hrvatskoj. Mislim da se ova županija trebala više angažirati na taj problem. Umjesto rada čini mi se da se puno toga svelo na isprazno politikantsvo i stvranja nečijeg kulta ličnosti. Bez svježih ideja, ulaganja, bez ispravnog iskorištavanja naših prirodnih resursa mi smo kao županija osuđeni na propast. HSP želi tome stati na kraj.

-Kako?

-Ne možete kroz političku prizmu primati čak i čistačicu, a da se prije toga nekoga „gore“ ne pita za dopuštenje. To je jedan od razloga zbog kojega nam odlaze mladi. Slobodnih radnih mjesta ima malo, a i tada moraš biti politički podoban. Čini mi se da nekadašnji mentalni sklop polit-komesara i danas živi u nekim ljudima. Koliko imamo ustanova i  institucija sa zadaćama revitalizacije  gospodarstva? Njihov je učinak minoran. Bilo bi isplativije da sjede doma i primaju plaće. Jeftinije je. S druge strane  stalno se priča o mitu i korupciji. Mislim da je to najveći tumor hrvatske duše i društva. Zamislite situaciju da čovjek zbog krađe mobitela završi u zatvoru, a sudske trakavice za krađu i primanje milijuna kuna traju godinama. Dok god u Hrvatskoj politika bude najomiljenije zanimanje, nema nam budućnosti. Barem ne s ovakvim političarima! Već na prvoj radnoj sjednici županijske skupštine predložit ćemo nekoliko mjera i programa vezano za promjenu srednješkolskog strukovnog sustava i postojećeg sustava visokog obrazovanja koji je u ovom trenutku kočnica daljnjeg razvoja. Desetljećima proizvodimo stručni kadar za koji ne postoji tržište rada.To moramo uskladiti.Pokrenut ćemo i neke projekte koji će mladima omogućiti samozapošljavanje u poljoprivredi i turizmu, tu je naša najveća šansa i mi imamo rješenje za razvoj turizma uz korištenje bespovratnih EU sredstava. Sve te mjere i programi će omogućiti zaustavljanje iseljavanje i stvaranje zdravih temelja za razvoj cijele zajednice.

Jeste li lokal-patriot?

Naravno, prije svega sam lokal patriot i zastupat ću u županijskoj skupštini interese grada Otočca koji posljednjih godina gubi značaj, zahvaljujući lošim politikama i političarima, koji su odlaskom u Gospić zaboravili otkuda su došli.

M.S.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.