19. ožujka 2016.godine održana je Smotra amaterskih kazališta Ličko – senjske županije u Gackom pučkom učilištu u Otočcu. I ove godine na programu su bile dvije predstave i to: kazališna predstava AK Arupium „Dok nas smrt ne rastavi“ i predstava AK Gospić „Žena sa cvijetom u ustima“. Selektor je bio kazališni kritičar gospodin Igor Ružić.

Na 56. FHKA odlukom selektora upućena je predstava mladog gospićkog kazališta „Žena sa cvijetom u ustima“.

Izdvajamo selektorova zapažanja:

Nastala obradom jednočinke „Čovjek sa cvijetom u ustima“ Luigija Pirandella, predstava je prilagođena resursima gospićkog kazališta, pa izvorno muške uloge igraju žene. Možda (i) zbog toga, dramaturgija i režija, koje zajednički potpisuju Anela Serdar Pašalić i Dragica Uzelac, predstavlja neočekivan izazov ne samo za gledatelja nego, prvenstveno, za izvođačice jer riječ je o komornoj drami baziranoj na govoru, gdje je pokret sveden na minimum, a atmosfera najprije blazirana, a onda i nadrealna, sve dok se za to ne otkrije pravi razlog. Većinu vremena predstava zavodi svojom prividnom statičnošću temeljenoj na izostanku scenske aktivnosti, ali i naslućenoj dubokoj simbolici geste i glasa, dok tekst koji se izgovara tvori luk od neobaveznog ćaskanja u građanskoj, pomalo čak i aristokratskoj maniri, pa sve do potresnog ispovjednog tona, s patosom tragedije i puninom želje za životom. Koliko je riječ o režijskom izazovu, još je veći onaj glumački, jer vještina kojom se takav materijal iznosi mora biti na zavidnoj razini. Maja Brozičević u naslovnoj ulozi i Marija Šaban, čija je uloga istodobno i štit i medij i primatelj poruke upućene publici, vješto uspijevaju zadržati maksimalnu koncentraciju kroz cijelu predstavu, što je već samo po sebi glumačko postignuće, ali i minuciozno režiranim minimalnim pomacima u pogledu, gesti, posturi i intonaciji naznačiti binarne opreke dviju žena koje su na početku tek funkcije, da bi na prema kraju predstave postale istodobno i punokrvni likovi i refleksije različitih principa, najjednostavnije rečeno: Života i Smrti.

 Od velike je važnosti napomenuti da gospićko kazalište djeluje svega tri godine i ovo im je druga godina zaredom da su u velikoj konkurenciji amaterskih kazališta s bogatom tradicijom i trajanjem, odabrani među 18 najboljih u Hrvatskoj.

Svojim relativno kratkim vremenskim trajanjem, a iznimnim rezultatima koji uključuju i šest premijerno izvedenih kazališnih predstava, različitih žanrovskih, redateljskih, scenskih i izvedbenih određenja ,ova skupina entuzijasta koja uistinu zna živjeti život na kazališnim daskama, obećava bogatu, šaroliku i iznenađujuću budućnost kazališnog amaterizma u našem gradu.

Gs Press / Anela Serdar Pašalić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.