HGSS Stanica Gospić uobičajeno u jesenskom periodu broji više raznih aktivnosti pa tako i ove godine. Početak proteklog vikenda, petak u poslijepodnevnim satima obilježila je akcija spašavanja na Baškim Oštarijama, točnije ispod vrha Kize. Radilo se o nezgodi u kojoj je 47. godišnja planinarka prilikom uspona na vrh Kizu nezgodno stala te pri tom uganula gležanj i nije mogla nastaviti dalje hodati. 11 spašavatelja odmah po dojavi krenulo je na intervenciju. Znajući lokaciju gdje se nezgoda dogodila vrlo brzo dolaze do unesrećene, zbrinjavaju ozljedu te transportnim sredstvom UT 2000 spuštaju unesrećenu u podnožje do vozila. Bitno je napomenuti da opreza nikad dosta pa tako i  najmanji krivi pokret može nas onesposobiti u daljnjem kretanju i izazvati veće ili manje probleme. Nasreću u ovoj situaciji unesrećena je prošla samo sa lakšom povredom što često puta i ne bude tako. U tom slučaju pozovite 112.

Subota je za gospićke spašavatelje  bila određena za vježbu spašavanja iz speleoloških objekata, ovog puta odabrana  lokacija je Markov ponor u Kosinju. Spašavatelji su ušli u ponor na dubinu od -50 m i oko 100 m u dužinu te došli do vodenog sifona od kada dalje se nije moglo. Ovom vježbom ponovljene su tehnike kretanja i tehnike spašavanja u speleološkim objektima.

Uz navedene aktivnosti protekli vikend završen je i sedmodnevni tečaj tehnika spašavanja u ljetnim uvjetima koji je održan u kanjonu Velike Paklenice, koji je uspješno završio jedan član Stanice. Uz ovaj tečaj u tri vikenda održava se i tečaj tehnika spašavanja u speleološkim objektima koji uspješno pohađa jedna članica Stanice.

Gs Press / HGSS Stanica Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.