Dana, 20. srpnja 2017. godine u 17:00 sati, HGSS Stanica Gospić je preko ŽC 112 zaprimila poziv za pomoć sa Sjevernog Velebita.

Mještanin starijih godina iz Velebitskog naselja, Velike Brisnice, krenuo je sa Zavižana prema moru odnosno prema svome selu. Na putu je počeo osjećati poteškoće prilikom kretanja te se u jednom trenutku, zbog problema s nogom, više nije mogao pomaknuti.

Po zaprimanju informacije o mjestu gdje se unesrećeni nalazi i analizi situacije, 11 spašavatelja krenulo je u akciju. S obzirom na dosadašnje iskustvoi upoznatost s reljefom terena toga dijela Velebita, znalo se kako će biti riječ o fizički iscrpljujućoj akciji. Unesrećenoga je bilo potrebno spustiti s 950 mnv praktički do more po izrazito teško prohodnom terenu. Spremnost spašavatelja je i ovoga puta bila na nivou koji i priliči ovoj Službi.

Uz prosjecanje puta mačetama, spašavatelji su do unesrećenog stigli oko 19:00 sati, zbrinuli ga i krenuli s transportom. Transport je bio izrazito težak zbog uskog stjenovitog puta obraslog grmljem, međutim, unatoč svim otežavajućim okolnostima i noćnim satima, unesrećeni je predan Hitnoj medicinskoj pomoći oko 22:30 sati.

Prvoga sata idućeg dana, spašavatelji su se vratili u matičnu Stanicu umorni, ali ispunjeni i zadovoljni jer su spasili još jedan život. Nakon nekoliko sati odmora, kreću u svoje svakodnevne radne obveze.

Poruka na kraju, volite i poštujte prirodu, ali i njene zakonitosti, a svoje mogućnosti stavite u realne okvire.

Gs Press / HGSS Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.