AK ANNAPURNA ZAČETNIK PRVOG PENJALIŠTA U GACKOJ

Kao što je velikoj većini poznato Avanturistički klub Annapurna bavi se kajakarenjem, biciklizmom te alpinizmom. Nakon mnoštvo ostvarenih sportskih uspjeha i ekspedicija izvan Hrvatske, promovirali su Hrvatsku i Ličko-senjsku županiju. S obzirom da najviše vremena i ljubavi posvećuju u području alpinizma, a naše područje i lokalna zajednica ne pružaju mogućnosti i uvjete za penjanje, nosioci AK Annapurna Milan Krznarić i Stipe Piršljin su došli do ideje koju su naposljetku i realizirali.

S obzirom da je područje u dolini Gacke vrlo oskudno stijenama krenuli su s višednevnim izviđanjem u pronalasku odgovarajuće stijene.

Izviđanjem su pronašli stijenu Velika Greda (840 mnv) u selu Drenov Klanac nedaleko grada Otočca. Samim usponom do stijena, koji je surov i teže dostupan, utvrdili su kako su stijene odlične i na koje se mogu postaviti više smjerova različitih težina i dužina. Krenuli su sa skiciranjem i popisom količine potrebne opreme za postavljanje prvog smjera. Ponukani velikom željom kako bi postali začetnici prvog penjačkog smjera, a za boljitak zajednice, svojim radom i odricanjem sve su financirali vlastitim sredstvima. Postavljanje smjera trajalo je nekoliko dana, a iziskivalo mnogo truda i napora s obzirom da je svu potrebnu opremu bilo potrebno svaki put nositi gore. Odlazeći na stijenu su upoznali dragu gospođu Evicu koja živi u podnožju stijene. Svaki put je željno isčekivala da je posjete jer je živjela sama i svaki razgovor joj je dobrodošao. Svaki put ih je dočekivala s kuhanom kavom i brinula se prilikom njihovog odlaska na stijenu, s obzirom da nije znala ništa o alpinizmu, pričaju nam Stipe i Milan.

Nakon 10 puta odlaska na stijenu, mnoštvo izbušenih spitova i postavljenih sidrišta 12. rujna 2020. je dovršen prvi penjački smjer u Gackoj.  Smjer su nazvali “Prvi gačanski”, ocjenjen težinom 5a, dužine 30 metara. Postavljena su dva sidrišta, odnosno dvije dužine, što penjačima daje mogućnost izbora penjanja kraće dužine  ili cijelog smjera. Uspon do ulaska u smjer je po strmom  terenu koji vodi kroz livade i šume i traje 30 minuta.

S obzirom da im se već s oduševljenjem javljaju penjači iz cijele Hrvatske, zainteresirani za penjanje, vjeruju da će realizirani projekt donijeti dobrobit cijeloj lokalnoj zajednici u vidu otkrivanja nove turističke ponude i atrakcije u Gackoj. Milan i Stipe napominju da bi ljudi trebali biti što svjesniji važnosti penjanja i ugledati se na alpske zemlje, u smislu podrške sporta kao što je alpinizam, navodeći primjer Slovenije gdje svaka škola ima umjetnu stijenu za penjanje, i kao što u Hrvatskoj postoji terapijsko jahanje tako u Sloveniji postoji terapijsko penjanje.

Kako priča nebi stala na smjeru “Prvi gačanski” nadaju se da će penjalište Velika Greda u dogledno vrijeme raspolagati s mnoštvo različitih smjerova koji bi se mogli postaviti uz dodatnu pomoć lokalnih institucija ali i online fonda kojeg su Piršljin i Krznarić sami osnovali s nadom kako će im u toj namjeri i ostali sugrađani pomoći. Link do fonda kojeg možete i sami podržati nalazi se ovdje:

gogetfunding.com/krznaric-pirsljin-rock-climbing-bolt-fund/?lang=hr

Foto: M. Krznarić / S. Piršljin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.