Po sedmi puta zaredom organiziran je danas Dan ličkoga krumpira. Va priredba koja na jednome mjestu pokazuje dijelove bogate ličke jeseni, plodove prirode i vrijednih ruku, i ovoga je puta oduševila brojne posjetitelje pristigle iz cijele Like, Dalmacije, Zagorja… Više od 40 izlagača nisu se mogli smjestiti pod velikim šatorom pa su sreću okušali na otvorenome, pri čemu  im je pomoglo lijepo vrijeme.

I ove godine na štandovima se doista našlo svega što se veže u ličku  jesen: krumpira, svih vrsta povrća, jabuke, šljive, sirevi, rakije, med i medne prerađevine, pekarski proizvodi, gljive, rukotvorine… Posjetitelji 7. Dana ličkoga krumpira mogli su besplatno uživati u polama i slanini,  a ispred dvaju peći za čas se stvorila kolona. Slično je bilo i oko starinske peći na drva, popularne „koze“, gdje je vrijedna domaćica neumorno pekla uštipke i demonstrirala pečenje pekmeza od šljva, koji se potom besplatno dijelio. Lovci iz LD „Cvituša“ priredili su veliki lovački kotlić od divljači.

Čin otvaranja pripao je najaslužnijima za pokretanje i očuvanje ove manifestacije. U ime organizatora govorio je direktor tvrtke „Agro Velebit“ Nikola Vikadović, dok je nazočne pozdravio i načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić. „Agro Velebit“ je trenutno najveći proizvođač krumpira u Lici, s tendencijom proširenja proizvodnje. Vidaković je  naglasio kako ova godina nije bila sklona poljoprivrednicima, ali uspjesi ipak nisu izostali.

-Krumpir je „ličko zlato“, proizvod kojim se moramo ponositi. Ove godine smo posadili 45 hektara krumpira pa ga do danas nismo uspjeli pobrati sa svih njiva. Ova godina je bila teška zbog kišnog i hladnog proljeća. Unatoč svemu mi se ne predajemo, proširit ćemo proizvodnju i dalje biti generator poljoprivredne proizvodnje u Lici, istaknuo je Vidaković, najzaslužniji što je lički krumpir dobio markicu brenda sa zaštićenim zemljopinim podrijetlom u EU.

Načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić posebno je spomenuo činjenicu kako se nakon dugo godina konačno na bolje oslikava demografska slika ovoga kraja.

-Ovdje su s nama „lički krumpirići“, 20 mališana iz našeg Dječjeg vrtića „Mali medo“. Po prvi puta ovaj dio Like ima dječji vrtić. Nekome je to možda čudno, ali nas je malo i ne damo se. U održavanju ove manifestacije puno su nam pomogle sve udruge, sva društva i mnogi naši sugrađani, rekao je načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić. Župan ličko-senjski Darko Milinović posebno je pozdravio činjenicu što se na ovom manifestaciji svake godine  okuplja sve veći broj posjetitelja.

-Danas vidim i veliki broj djece. Sama činjenica da Lovinac od nedavno ima dječji vrtić dovoljan je pokazatelj da se ovdje vraća život, vraća se mladost. Unatoč mnogim nedaćama mi ipak pokazujemo da smo najjači: imamo najbolju šljivovicu, imamo najbolji sir „škripavac“, a u EU najbolju janjetinu i krumpir. Ličko-senjska županija će i dalje biti uvijek spremna pomoći i biti na dispoziciji svima koji vrijedno rade i promoviraju ovaj dio Hrvatske, zaključio je župan Milinović. Zvanično otvorenje 7. Dana ličkoga kumpira obilježilo se zdravicom, uz domaću rakiju šljivovicu.

Kao spoj tradicije i novih trendova bio je štand učeničke udruge „Robotići“ iz OŠ Lovinac. Sedmero učenika su na zadnjem državnom natjecanju u robotici osvojili drugo mjesto.

Gs Press /M.S.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here