Tijekom proteklog vikenda (8. – 11. ožujka 2019. godine) na području Policijske prave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, dvije prometne nesreće i 13 požara na otvorenom prostoru.

Kriminalitet

Policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjakom iz Bistre zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe.

Sumnjiči se da je 25.11.2017. godine u Otočcu provalio u trgovinu u vlasništvu pravne osobe sa sjedištem u Otočcu, iz koje je otuđio novčani iznos od 940 kuna.

On je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Dana 8./9. ožujka 2019. godine u Švici, nepoznati počinitelj je čavlima za potkivanje konja probušio tri pneumatika na osobnom automobilu gospićke registracijske oznake, u vlasništvu 48-godišnjakinje iz Švice.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Promet

Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Korenice  i Senja.

Jučer su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji sa Mobilnom jedinicom prometne policije i inspektorima inspekcije cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na autocesti A-1 na odmorištu Ličko Lešće, u smjeru sjevera, proveli pojačani nadzor prometa, a sve s ciljem podizanja opće razine sigurnosti, prevencije i sprečavanja činjenja prekršaja i kaznenih djela te pronalaska osoba, roba i predmeta koje se dovode u vezu s izvršenjem prekršaja i kaznenih djela.

Tijekom provođenja preventivno-represivne akcije utvrđeno je 28 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega 15 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

I ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno da:

– brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,

– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

– koriste sigurnosni pojas na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilu,

– koriste zaštitnu kacigu,

– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu,

– ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako ga već moraju koristiti da to čine pomoću naprave koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke,

– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite odjeću svjetlijih boja,

– biciklisti, budite propisno označeni, (preporučamo da budete što vidljiviji, odnosno označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje van naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti,

– mopedisti i motociklisti – vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlom tijekom cijele godine, koristite propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, ali i drugu motociklističku opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme, rukavice), krećite se dopuštenim brzinama, tijekom vožnje u skupini – krećite se jedan iza drugog, ne precjenjujte vlastite mogućnosti, odnosno ne podcjenjujte opasnosti u prometu.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

 U tom periodu utvrđeno je ukupno 85 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 6 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Otočcu (3.19 g/kg) kod 55-godišnjeg hrvatskog državljana. On je isključen iz prometa i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Požari na otvorenom prostoru

Proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je 13 požara na otvorenom prostoru.

Napominjemo:

– temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna;

– istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

S obzirom da mala vatra može imati velike posljedice, apeliramo na sve građane:

  • pridržavajte se zakonskih odredbi,
  • ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima,
  • ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora,
  • ne uništavajte prirodu i okoliš,
  • ukoliko dođe do nekontroliranog širenja vatre odmah obavijestite vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Službu za hitne slučajeve na broj 112.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.