Iz državnih medija i Ministarstva gospodarstva doznajemo kako Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrijednu 1,3 milijarde eura, koliko njemački proizvođač automobila Volkswagen planira uložiti u svoju novu tvornicu. Novu su tvornicu Nijemci namjeravali graditi u Turskoj, ali odluka je stopirana zbog turske vojne ofenzive u Siriji. Hrvatska će se za ovu investiciju boriti sa Srbijom, Bugarskom i Rumunjskom. Kao hrvatske prednosti ističe se članstvo u EU, blizina dviju država i resursi koji se nude WV.

Njemački automobilski div, piše Večernji, planira u novoj tvornici proizvoditi 300.000 vozila godišnje i zaposliti 4000 ljudi. Tvornica u Turskoj je trebala početi s proizvodnjom Passata i Škoda Superb 2022. godine, a Volkswagen ih namjerava izmjestiti iz Njemačke, odnosno Češke, kako bi u tamošnjim pogonima proizvodio automobile na električni pogon.

Što ne na Ličkom Osiku?

Tu je prije svega tvornički kompleks MOL u Ličkom Osiku. Ovaj resurs danas radi s jedva par postotaka od ukupne površine jer se ondje proizvodi plastična galanterija.

Uz nekadašnju tvornicu prošao je  plinovod, pa bi WV imao u ponudi jeftin i ekološki prihvatljiv energent. Tome valja dodati većinu postojeće infrastrukture potrebne za planirano zapošljavanje do 4 000 radnika. Uspije li ovaj projekt to bi značilo cjeloviti uzlet Like, kako gospodarski i financijski, tako i u smislu demografske obnove. Resorno Ministarstvo i Vlada RH lobiraju kako bi se njemačkom konzorciju predstavile komparativne prednosti lokaliteta buduće tvornice nedaleko od Gospića.

Gs Press

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.