Tijekom proteklog vikenda (5. – 8. lipnja 2020. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su dva kaznena djela, sedam prometnih nesreća, dva narušavanja javnog reda i mira, dva pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva i jedna dragovoljna predaja oružja.

 Kriminalitet

Policijski službenici Postaje granične policije Donji Lapac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom iz Donjeg Lapca zbog osnova sumnje da je počinio krađu.

On se sumnjiči da je u vremenu od 1. travnja do 20. svibnja 2020. godine u šumskom predjelu Srneće Drage, Općina Donji Lapac, posjekao i otuđio 61 stablo graba u vlasništvu pravne osobe sa sjedištem u Donjem Lapcu.

Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Noću 21./22. travnja 2020. godine u Krivom Putu, nepoznati počinitelj je počinio kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja tako da je nepoznatim vatrenim oružjem usmrtio kobilu i ždrijebe u vlasništvu 66-godišnjakinje iz Novog Vinodolskog.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Promet

Tijekom proteklog vikenda provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđen je 81 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 16 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Švici, kod 30-godišnjaka iz mjesta Krasno (3.23 g/kg). On je uhićen i uz optužni prijedlog doveden na nadležni sud, gdje mu je Rješenjem određeno zadržavanje u Zatvoru Gospić u trajanju od 15 dana.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 248 km/h izmjerena je u subotu na autocesti A-1, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 61-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije na području RH u trajanju od 1 mjeseca.

Policija i dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao što su alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel.

Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su tučnjavom na području Otočca, te svađom i vikom na području Gospića.

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnom sudu.

Pronalasci minsko-eksplozivnih sredstava i dragovoljna predaja streljiva

Tijekom proteklog vikenda evidentirana su dva pronalaska ručnih bombi i to:

  • u subotu u šumskom predjelu Križ Kamenice pronađeno je 5 ručnih bombi, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja;
  • u nedjelju u voćnjaku u mjestu Škare pronađena je ručna bomba bez transportnog osigurača i otpusne poluge, koju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu uz poduzimanje svih mjera sigurnosti uništio na mjestu pronalaska.

Evidentirana je i dragovoljna predaja streljiva i to u subotu u Čanku gdje je građanin dragovoljno predao 77 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.  Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.      

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.