Ratna postrojba 9. gardijska brigada „Vukovi“ koja se tijekom Domovinskog rata iskazala na bojišnicama Like, Dalmacije i Primorja danas je obilježila  četvrt stoljeća od osnutka. Glavni stožer OS RH dao je 1. studenog 1992 zapovijed o njezinom ustrojavanju, tada 6. gardijske brigade „Vukovi“ te je prvi zapovijednik pukovnik Mirko Norac započeo s ustrojem postrojbe. Nakon povratka iz uspješno okončane operacije „Malenica“ u siječnju 1993. brigada mijenja ime u 9. gardijska brigada i to će ime s ponosom isticati do konačnog gašenja 2008. godine.

Sve ovo, kao i mnoštvo malo poznatih detalja čulo se  danas na svečanosti upriličenoj na pisti unutar gospićke vojarne koja od danas nosi ime „Vojarna 9. gardijske brigade Vukovi“. Sve je jutros započelo okupljanjem bivših ratnika i svetom misom u gospićkoj katedrali, a uslijedio je mimohod ulicama Gospića. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima  9. gardijske brigade tijekom svečanog postrojavanja veterana ove proslavljene ratne postrojbe čuli smo njezin ratni put. Na samom početku svečanosti nazočne je pozdravio Milan Franić, predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr. „Vukovi“. Na njega se nadovezao dr. Darko Milinović, župan ličko-senjski i dragovoljac Domovinskog rata.

Župan dr. Milinović:“Nitko sa strane nema prava pisati herojsku povijest Hrvatske“!

-Posebno pozdravljam članove obitelji naših poginulih vitezova. Za Domovinu je poginulo i 56 pripadnika „Vukova“, brigade koja je iza sebe ostavila blistavi trag u  novijoj hrvatskoj povijesti. Dok je „deveta“ pisala povijest, oslobađala Hrvatsku  i pokapala svoje poginule, drugi su napustili Gospić, Liku, neki i Hrvatsku, ali danas imaju obraz govoriti o tim  herojskim epopejama u kojima nisu niti sudjelovali. Domovinu smo stvarali zajedno, dragi prijatelji, i nitko nema prava pisati tu časnu povijest više od vas ovdje nazočnih hrvatskih branitelja, rekao je između ostaloga župan dr. Darko Milinović. Govoreći o doprinosu Vukova u Domovinskom ratu ministar branitelja Tomo Medved nije dvojio o važnosti i  dosezima 9. gbr. u obrani Hrvatske.

Ministar Tomo Medved:“Ovo je bila brigada dorasla svim ratnim zadaćama“

-Domovinskim ratom smo dobili cjelovitu i slobodnu Hrvtasku, ali  izgubili desetke tisuća hrabrih branitelja. Mnoštvo naših dečki ostali su invalidi. Ipak, najteže je članovima obitelji poginulih. Njima uvijek moramo s najvećom pažnjom iskazivati poštovanje jer bez žrtava njihovih najmilijih ne bi bilo niti cjelovite Domovine. Ovu brigadu je resilo zajedništvo. Očitovalo se u iseljenoj i domovinskoj Hrvatskoj, u činjenici da su u 9. gardijskoj bili dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske. To domoljublje i taj zanos bili su presudni. Od mladića i djevojaka koji nisu imali gotovo nikakvu vojnu izobrazbu, kroz napornu obuku stasali su u profesionalnu vojsku doraslu svim ratnim zadaćama. Nemjerljiv je doprinos 9. gardijske brigade u obrani i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske. Zbog svega što sam rekao, zbog svega što su Vukovi učinili u Domovinskom ratu Ministarstvo branitelj im je uvijek na dispoziciji spremno na svaki oblik suradnje, rekao je ministar Tomo Medved. U ime Grada Zagreba svečanosti je nazočio Miro Laco, jedan od časnika koji je sudjelovao u prvim borbama  u obrani Like i Gospića kao pripadnik 118. brigade ZNG i 9. gbr.

M.S./ Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.