Tijekom proteklog vikenda (3. – 6. svibnja 2019. godine) na području Policijske prave ličko-senjske evidentirana su četiri kaznena djela, od čega tri kaznena djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, osam prometnih nesreća i dragovoljna predaja streljiva.

Kriminalitet 

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom s područja Općine Udbina zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Sumnjiči se da je na neregistrirani osobni automobil stavio ne pripadajuću registarsku pločicu, te ju koristio na navedenom automobilu za sudjelovanje u prometu.

Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Promet

Jedna prometna nesreća je sa smrtno stradalom osobom i 13 lakše ozlijeđenih osoba (priopćenje za medije broj: 511-04-01-01-23/65-19. od 4. svibnja 2019. godine).

Dvije prometne nesreće su s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe teško i dvije lakše ozlijeđene, a dogodile su se u subotu, 4. svibnja:

  • 05 sati na autocesti A-1 na 184 kilometru u smjeru Zagreba, na području Grada Gospića, kada 65-godišnjak iz Ljubuškog, upravljajući osobnim automobilom nacionalne oznake Bosne i Hercegovine, nije prilagodio brzinu kretanja automobila, izgubio nadzor nad upravljačem, sletio udesno van kolnika i udario u metalnu odbojnu ogradu. U prometnoj nesreći su teško ozlijeđeni vozač i 67-godišnja putnica, dok je dijete lakše ozlijeđeno.
  • u 13.30 sati na autocesti A-1 na 218 kilometru u smjeru Splita, na području Općine Lovinac, kada 68-godišnjak iz Posušja, upravljajući osobnim automobilom nacionalne oznake Bosne i Hercegovine, nije prilagodio brzinu kretanja automobila, te je u zanošenju sletio udesno van kolnika i udario u metalnu odbojnu ogradu. U prometnoj nesreći su teško ozlijeđeni vozač i 61-godišnja putnica, dok je 40-godišnja putnica lakše ozlijeđena.

Protiv dvojice vozača će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljene kaznene prijave zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (2), Otočca (2) i Novalje (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

 U tom periodu utvrđena su ukupno 64 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 3 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Vranovači, kod 37-godišnjeg hrvatskog državljana (1.96 g/kg). On je isključen iz prometa, te će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu.

Dragovoljna predaja streljiva

U petak je u Karlobagu provedena preventivna akcija „Manje oružja-manje tragedija“ u sklopu koje je bio postavljen info punkt na kojem su građani mogli dobiti sve informacije o akciji.

Na info punkt pristupio je i građanin koji je policijskim službenicima prijavio da želi predati streljivo, te je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja 37 komada raznog streljiva.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.   

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.