Sadnjom 30 stabala graba Turistička zajednica Općine Perušić uključila se u projekt poticanja razvoja održivog turizma “Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours”, čiji su pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske

Perušić je time postao dio globalnog projekta kojim se u turističkim odredištima potiče sadnja drveća radi smanjenja ugljičnog otiska, poticanja i razvoja održivog turizma te brendiranja i promoviranja Hrvatske kao održive destinacije.

Riječ je o gotovo 160.000 eura koji su raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica stabala. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

Sadnice običnog graba (carpinus betulus) posađene su uz glavni parking preko puta suvenirnice i info pulta Pećinskog parka Grabovača, uz pomoć djelatnika ustanove. Sve sadnice evidentirane su u aplikaciji za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree.

Gs Press