Jedan od svakako najvažnijih sadržaja Opće bolnice Gospić pokrenut je prije točno deset godina. Uprostorima Opće bolnice  Gospić tvrtka Euromedic (IDC) je u suradnji s Ministarstvom zdravstva RH i tadašnjim ministrom mr. Darkom Milinovićem dr. med., te Ličko-senjskom županijom otvorila je jedan od svojih hemodijaliznih centara u Gospiću.

Ravnateljica OB Gospić dr. Sandra Čubelić s odmakom od jedne dekade ocjenjuje kako je to bio povijesni trenutak.

-Treba se podsjetiti kako su  bubrežni bolesnici iz Ličko-senjske županije putovali svaki drugi dan 100-200 kilometara dnevno da bi obavili postupak hemodijalize. U novom centru postupak je započet sa 26 bolesnika. Voditelj i jedan od inicijatora početka ovog postupka bio je Krešimir Tomljenović. Nakon 5 godina od američke tvrtke upravljačka prava preuzima njemački Fresenius Medical Care predvođen direktoricom dr. Nadom Radin, rekla nam je ravnateljica.

Opća bolnica Gospić pod vodstvom ravnateljice mr. Sandre Čubelić dr.med. preuzela je početkom studenoga 2014. od Fresenius Medical Care organizaciju djelatnosti hemodijalize, prostor, opremu i sve zaposlene djelatnike, do tada zaposlene u toj privatnoj firmi. Za voditelja Odsjeka postavljen je dr. Drago Poljak, nefrolog koji zajedno s glavnom sestrom Željkom Ćaćić i četiri sestre nastavlja započetu djelatnost  koja traje i danas. Ravnateljica dr. Čubelić ne krije ponos što je ova bolnica uspjela sačuvati ovu važnu zdravstvenu uslugu svojim pacijentima.

-Do sada je kroz odsjek gospićke  hemodijalize prošlo i prolazi 100 bolesnika, pa s ponosom možemo reći da na ovu desetu godišnjicu dijaliziramo stotog bolesnika, stalnog žitelja naše županije, a 60-ak bolesnika obavilo je tzv. turističku dijalizu. Pri tome 16 bolesnika je dočekalo i obavilo transplantaciju bubrega. Sada 22 bolesnika svaki drugi dan obavljaju dijalizu u Općoj bolnici Gospić, a dolaze iz cijele Ličko-senjske županije. Napominjemo da osim standardne kronične dijalize i dalje ćemo nastavljati usluge tzv. turističke dijalize za sve bubrežne bolesnike koji tijekom godine žele boraviti u našim krajevima, a do sad je bilo ljudi zaista iz cijelog svijeta. U perspektivi nam je i pokretanje akutne dijalize, ističe dr. Sandra Čubelić.

Gs Press / S.Č.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.