Pored Gračaca je danas u nazočnosti brojnih uzvanika otvoren Centar izvrsnosti Cerovačke špilje. Svečanom otvaranju svjedočili su župan ličko-senjski Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Nikolina Tkalčec u ime agencije SAFU, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sbora Anita Pocrnić Radošević i Mario Šiljeg, izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Ravnatelj Parka prirode Velebit Mario Šaban u uvodnom dijelu skupa definirao je osnovne značajke projekta koji se  provodi  od travnja 2018. godine  u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.  kao Prioritetne osi 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa. 

-Specifični cilj Programa je povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine. Projekt se provodi na području Parka prirode Velebit, u Općini Gračac, a provodi ga Javna ustanova Park prirode Velebit u suradnji s parterima Zadarskom županijom, Javnom ustanovom Natura Jadera i Zagrebačkim speleološkim savezom. Ukupna vrijednost projekta je 68.453.850 kuna,  a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERFF) u iznosu od   53.233.632,80 kuna, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  sufinancira projekt u iznosu od 6.111.110 kuna.

Realizacijom projekta Centar izvrsnosti Cerovačke špilje stvorila se suvremena, inovativna i integrirana posjetiteljska destinacija temeljena na vrijednostima održivog upravljanja prirodnom baštinom. Izgradnjom posjetiteljske infrastrukture, razvojem sadržaja te provedbom edukativnih i stručnih speleoloških programa za posjetitelje stvara se osnova odgovornog i dugoročnog upravljanja kompleksom Cerovačkih špilja  u duljini od 8 000 metara. Provedbom projekta osiguralo se otvaranje novih radnih mjesta te će se ojačati održivi društveno-gospodarski razvoj na lokalnoj razini, kazao je ravnatelj Mario  Šaban.

Prema riječima župana ličko-senjskog Ernesta Petryja ovaj dio Like, Zadarska i Ličko-senjska županija s pravom mnogo očekuju od otvaranja Centra izvrsnosti.

-Znamo da više od 68 posto Parka prirode Velebit pripada Ličko-senjskoj županiji, 28 posto Zadarskoj i ostatak Šibensko-kninskoj županiji. Prekrasni Velebit nas je uvijek spajao, nikada nas nije razdvajao. Zato s ponosom mogu kazati da smo kroz povijest, posebice kroz Domovinski rat, usko surađivali sa Zadarskom županijom. Pred nama su novi zacrtani projekti koje ćemo također zajedno realizirati. To mi je posebice drago kada znamo da je Općina Gračac tijkom rata bila jako devastirana i ovaj će Centar svakako puno značiti u turističkom, odnosno gospodarskom smislu. Ne samo Općine Gračac, nego li i dviju županija.

Što reći o Velebitu? Na njega smo svi mi poebno ponosni jer volimo reći „svi smo mi dica Velebita“, planine uz čiju je povijest vezano i naše porijeko, postojanje, život naših majki i očeva. Ovakvu sjajnu međužupanijsku suradnju  svakako moramo nastaviti na obostranu korist, definirao je župan Ličko-senjski Ernest Petry.

Žuapn zadarski Božidar Longin potvrdio je  brojna nadanja koja se očekuju od otvaranja Centra izvrsnosti, uređene okolne infrastrukture, kao i svoja nadanja  kako će se na ovaj način znatno povećati nivo turističke ponude i njezin sadržaj.

-Ovo je jedan od onih projekata koji će stvarati dodatnu vrijednost, povećati turističku konkurentnost Zadarske županije. Na ovaj način ćemo Cerovačke špilje približiti našim građanima među kojima mnogi nisu svjesni bogatstva koje se krije u velebitskom lokalitetu Crnopac, uvjeren je župan Longin.

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje otvorio je Mario Šiljeg, izaslanik predsjednika Vlade RH. 

Nakon kraće stanke uzvanici su se zaputili u Donju Cerovačku špilju i uvjerili se u mnoštvo preinaka na infrastrukturi koje se izvrsno uklapaju u špiljski nakit i sadržaje. Posjeta Cerovačkim špiljama započet će 1. srpnja ove godine.

Gs Press