Župan Petry: “Vjerujem da ćemo uspješno provesti mnoge projekte“!

0

U dvorani gospićkog Kulturno-informativnog centra Ličko-senjska županija organizirala je radionicu za predstavnike jedinica lokalne samouprave, ustanove i proračunske korisnike kako bi se upoznali sa uvođenjem eura kao skore službene valute u Hrvatskoj. Nazočne su najprije pozdravili gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i župan ličko-senjski Ernest Petry.

Župan Ernest Petry izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska od 1. siječnja 2023. i monetarno postati punopravna članica Euro zone..

-Pred Hrvatskom je pun proces ulaska u monetarnu uniju. Budući se približava termin uvođenja eura pred svima nama je period prilagodbe, pri čemu se nameću konkretna pitanja svih nas. Postoje mnoga otvorena pitanja u ovom periodu i zato smo u suradnji Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja organizirali današnju konferenciju na kojoj ćemo od struke i iz „prve ruke“ dobiti odgovore na mnoga pitanja i biti spremni za novu valutu.

S nama su danas Danijela Svetić, glavna državna rizničarka, Ana Zorić, ravnateljicu Uprave za gospodarstvo i financijski sustav, Hana Zoričić, načelnica Sektora za analizu i potrošnju, kao i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kako je rekao gradonačelnik Starčević, unatrag nešto više od godine dana mojega mandata najviše se radilo na revitalizaciji gospodarstva. Zatečeno je mnoštvo financijskih dubioza, nejasnoća i dugovanja pa sam od Ministarstva financija bio prisiljen zatražiti kratkoročna zaduženja kako bi se neke naše ustanove financijski oporavile. Samim dolaskom ovo stručnog tima u Gospić još jednom se dokazalo da u ovim Ministarstvima uvijek možemo imati snažan suport i odličnu suradnju.

Zajedno s jedinicama lokalne samouprave pokrenuli smo stotinjak projekata. Mnogi od tih projekata su trenutno u različitim faza realizacije. U prostoriji u kojoj se sada nalazimo uskoro će biti smješten STEM-projekt za nadarene učenike i taj će projekt iznositi oko 10 milijuna kuna. Ulažemo znatna sredstva u infrastrukturu, pri čemu uspješno koristimo eu-fondove. Na skoroj priredbi „Jesen u Lici“ predstavit ćemo novi Centar za brdsko-planinsko stočarstvo i poljoprivredu jer smo Ličko-senjsku županiju na taj način pozicionirali pod šest modula razvoja i tako ćemo se naći među 15 županija koje će biti uključene u taj oblik razvoja, rekao je župan Petry.

Dodao je kako je vrlo zadovoljan sa suradnjom vezanom uz Ustanove i poduzeća kojima je Županija osnivač. Do uvođenja eura župan Petry vjeruje u mogućnost podizanja plaća zaposlenicima iz svih korisničkih ustanova i poduzeća koje se oslanjaju na županijski proračun.

U stručnom dijelu konferencije stručni tim definirao je mnoge segmente vezane uz zamjenu kune u euro, promjene u financijskom poslovanju te pravila zaokruživanja i preračunavanja u novoj valuti na prostoru RH.

Gs Press