Župan Petry: snažno lobiram za energetski razvoj Ličko-senjske županije, elektrana u Otočcu tek je jedna u nizu investicija prema konačnom cilju energetske neovisnosti Republike Hrvatske

0

Prošli tjedan je u Otočcu zaključen ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac, vrijedan 90 milijuna kuna između poduzeća Male hidre d.o.o. i KONČAR – Inženjering d.o.o., kojom prigodom je isti potpisan u nazočnosti predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića i predsjednika Uprave KONČAR – Elektroindustrije Gordana Kolaka. Ugovor je u ime investitora potpisala Nastja Kuharić, direktorica tvrtke Male hidre d.o.o. te u ime izvođača Željko Tukša, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa d.o.o.

Nositelj projekta je poduzeće Male hidre d.o.o. kojemu su osnivači HEP d.d. i Končar-Obnovljivi izvori d.o.o., a izgradnjom MHE Otočac u Šumećici dodatno se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like. Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kWh, što je dovoljno za opskrbu oko 1.500 kućanstava.

Treba naglasiti kako je ovo samo jedan u nizu velikih investicijskih projekata koji se planiraju u Ličko-senjskoj županiji, a o tome da se prilikom dogovora o projektima vodi briga da se sva mjesta u županiji ravnomjerno razvijaju, župan Petry je naglasio već nekoliko puta.

Projekt MHE Otočac započeo je još 2017. godine dok sam bio na čelu Elektrolike Gospić

Ovim projektom osim poticanja domaće proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, projekt MHE Otočac povećat će sigurnost opskrbe na području Grada Otočca te omogućiti angažman lokalnih obrtnika i drugih poduzetnika tijekom izgradnje i održavanja hidroelektrane. Također treba napomenuti i prethodne predradnje vezane uz projekt u vrijeme kada sam bio direktor HEP Elektrolika Gospić koje se odnose na ostvarivanje uvjeta koji su u nadležnosti operatora distribucijskog sustava – izradu Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja – EOTRP za MHE Otočac koji je izrađen u svibnju 2017. god. koji su izradili Institut za elektroprivredu i energetiku d.d. i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, od strane investitora zahtjev za Prethodnu elektroenergetsku suglasnost – PEES podnesen je 26. 01. 2018. god., PEES je izdan 18. 02. 2018. god., nakon čega je propisana izgradnja susretnog postrojenja RS 35 kV Sinjal, dok je građevinska dozvola za susretno postrojenje RS 35 kV Sinjal izdana 18. 05. 2022. god. za izgradnju kojega je procijenjena vrijednost investicije u iznosu od 7,55 milijuna kuna, što je u nadležnosti HEP-Operatora distribucijskog sustava d.o.o.” pojasnio je župan te dodao kako ovo nije zadnji projekt u Županiji po pitanju energetike.

Slijede HES Senj i HES Kosinj

Treba napomenuti da će se na području Ličko-senjske županije u energetici realizirati i niz drugih projekata, od koji je najveći druga faza HES Senj vrijedna 3,45 milijardi kuna. Ove godine su započeli radovi na tunelu i kanalu Bakovac – Lika na koji način je i službeno počela realizacija prvog dijela projekta – Hidroenergetskog sustava Kosinj” – zaključio je župan Petry.

Gs Press