Župan Petry primio ministra Radovana Fuchsa

0

Kako bi se svrsishodnije organiziralo obrazovanje u Ličko-senjskoj županiji danas je župan ličko-senjski Ernest  Petry održao je radni sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom i suradnicima. Na prvom dijelu sastanka bili su nazočni zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, zamjenik Milan Uzelac, svi ravnatelji škola kojima je Ličko-senjska županija osnivač, ravnatelj škole „dr. Jure Turić“ Gospić  Ivica Radošević.

Župan Petry zahvalio se ministru Fuchsu i njegovu timu na dolasku  i održanim sastancima.

-Danas smo zajedno sa svim ravnateljima škola, gradonačelnicima i  načelnicima Općina sagledali smo probleme s kojima se te školske ustanove susreću u radu. Ovo činimo kako bismo školstvo u Ličko-senjskoj županiji prilagodili nadolazećem razdoblju, a sve u cilju prilagodbe vezane uz potrebe tržišta rada, istaknuo  je u uvodu župan Ernest Petry.

Sagledavajući problematiku školstva u Ličko-senjskoj županiji ministar Radovan Fuchs naglasio je kako se već razgovaralo i dalje će se govoriti o cijeloj vertikali obrazovanja.

-Mi smo već  osigurali značajna sredstva za područje obrazovanja, s čime se znatno podiže njihov standard. Od ravnatelja škola očekujem da ćemo čuti s kakvim problemima se susreću u radu, pri organizaciji nastave u vrijeme ove Covid-krize. Cijela Hrvatska je to stvarno dobro odradila proteklo razdoblje i ponosan sam na podatke UN-a po kojima je Hrvatske država s najmanje sati online nastave. Nakon sastanka ćemo znati da Ličko-senjska županija ima priključak na sve najviše obrazovne standarde koji su aktualni u nadolazećim godinama jer svaka škola u Hrvatskoj mora imati jednake mogućnosti obrazovanja. Treba reći da se škole neće gasiti nigdje, rekao je ministar Radovan Fuchs.

Župan Ernest Petry govorio je o posljedicama  smanjenja broja stanovnika u Ličko-senjskoj županiji.

-Prema zadnjem popisu stanovnika mi smo sada ispod 43 tisuće stanovnika, a površinom činimo 10 posto površine RH. Uporno govorim da je opstojnost života na ovim prostorima usko povezana s razvojem gospodarstva jer bez toga nema niti demografske obnove. Sve to treba pratiti i školstvo. Mi smo izgubili oko 20 posto stanovništva unatrag desetak godina pa su smanjeni i upisi u sve naše obrazovne ustanove. Podizanjem gospodarstva otvaraju se nova radna mjesta, popravlja se demografska slika i podižu upisne kvote u svim obrazovnim ustanovama, rekao je župan Ernest Petry.

Gs Press