U  županijskoj dvorani za sastanke danas se župan ličko-senjski Ernest Petry s najbližim suradnicima sastao hoteljerom Goranom Štrokom. Tema sastanka  bila je investicija  u Lovincu i prezentacija projekta “Sportsko rekreacijski centar Lovinac Resort”, odnosno „T-nesta“, projekta koji se gradi već nekoliko godina i trebao je  primiti prve goste. Ovom prigodom župan Petry se zahvalio na velikim investicima a na ličkom području,

-Snažno podupirem ovaj projekt jer će se naći na turističkoj karti Hrvatske, Europe i svijeta. Bit će to način vrhunskog brendiranja Ličko-senjske županije u turističkom smislu, uz  angažman lovinačih OPG-a, a značit će i nova radna mjesta. Dakle sve ono najpoželjnije u ovome trenutku po pitanju revitalizacije ovih prostora, kako gospodarski, tako i demografski.

Svaki investitor poput g. Štroka dobro nam je došao jer najavljuje nova, bolja vremena za Ličko-senjsku županiju,  zaključio je župan Petry i zaželio skoro otvaranje resorta.

Govoreći o budućem Sportsko-rekreacijskom centru Lovinac Goran Štrok je pojasnio zadnja zbivanja vezana uz pokretanje resorta, kao i nekoliko otegotnih okolnosti.

-Mi smo se trebali naći u ovom sastavu na otvaranju resorta u Lovincu. Budžet smo prebacili jer smo umanjili kompleksnost terena gdje se odvijaju radovi. Pri tome prvenstveno  mislim na činjenicu kako ondje nije bilo nikakve infrastrukture, a teren je vrlo težak za izvođenje radova. Mi smo danas završili nešto preko 50 posto radova, a za to je utrošeno preko 10 milijuna eura. Trenutno za realizaciju ovoga projekta treba 20,5 milijuna eura, dok je u početku bio planiran utrošak od cca. 15 milijuna eura. Nažalost, u međuvremenu su sve cijene na tržištu porasle. Ne samo radovi, već i cement, drvo, željezo… Neki materijali su poskupili po 20-30 posto, a neki i preko 100 posto. 

Izradili smo novu studiju toga projekta iz  kojeg se vidi da je ovaj projekt isplativ i to u relativno kratkom vremenu jer su svi financijski parametri jako dobri  za prvih devet godina od otvaranja. Kod nekih naših financijskih partnera nismo naišli na razumijevanje, prvenstveno oko podataka da se neke navedene cijene mogu zaista postići. Novu studiju radili su najveći hrvatski autoriteti za turizam gdje se ističe da su dnevne cijene boravka  u resortu od 250 do 1 000 eura po osobi. Ljudima koji nisu putovali teško je zamisliti da će netko u Lici platiti tu cijenu. 

Od kada mi gradimo resort u Lici navike u turizmu su se promijenile. Isto tako i cijene koje su otišle gore. Pri tome je presudan naš ekološki pristup u svemu. Grijat ćemo resort peletama, drvo je uobičajeni građevinski materijal, za namještaj također, kuće se nalaze na nezagađenom jezeru,  uokolo je netaknuti okoliš…  Blizu Lovinca su tri nacionalna parka i Park prirode Velebit. Zato sam uvjeren da ćemo uspjeti i da je ovaj projekt realan. Svakako ćemo uspjeti, rekao je Goran Štrok.

Kao jednu od prepreka u realizaciji resorta u Lovincu Goran Štrok proziva HBOR u kojem, kako tvrdi, nemaju dovoljno razumijevanja za povećanje cijena na tržištu koje su se dogodile. Štrok je župana Petryja zamolio za pomoć na način da se naglasi potreba  i realizira novi kredit kod HBOR-a pomoću kojega bi bila zatvorena financijska konstrukcija resorta.

-Lika je među zadnjima po razvijenosti i po broju stanovnika pa bi se i HBOR trebao odlučnije definirati po pitanju pomoći ovoj regiji, uvjeren je Štrok. Prezentaciji je  bio  nazočan načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić sa suradnicimna koji je od samog početka  pripreme i izvođenja radova davao punu potporu projektu.

Gs Press