Župan Petry potpisao Ugovore županijske potpore za uzgoj i držanje uzgojno-valjanih junica

0

Uz nazočnost 14 mahom mlađih vlasnika i vlasnica OPG-a danas je u  županijskoj dvorani za sastanke upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih potpora za uzgoj i držanje uzgojno-valjanih junica mliječnih pasmina. Ugovore je s Ličko-senjskom županijom potpisali vlasnici Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava s područja Like. Na početku današnje svečanosti nazočnima se obratio župan ličko-senjski Ernest Petry. 

Iznimno mi je drago što danas potpisujemo Ugovore za držanje uzgojno-valjanih junica mlječne pasmine. Tako ćemo potpisati Ugovore s 14 OPG-a pa smo do danas iskoristili oko 50 posto planiranih sredstava jer će  biti potpisani Ugovori u iznosu od 97.500 kuna. Za ovu mjeru smo osigurali 200 tisuća kuna, a ovom mjerom ćemo svakako  nastaviti. Za ovaj poticaj osigurali smo po 2 000 kuna po grlu, a za poljoprivrednike  mlađe od 40 godina po 2 600 kuna po grlu junica. To je u skladu s našim mogućnostima i nadam se da ćete ova sredstva koristiti i dalje. 

Već smo vas izvjestili da potičemo i finalnu proizvodnju mliječnih proizvoda. Nakon problema s otkupom mlijeka od strane PIK-a Rijeka mi smo osigurali novo tržište u što se uključila  „Vindija“ i u ovome trenutku su postignute bolje otkupne cijene mlijeka nego li ranije. Moram reći kako sada radimo jedan projekt koji će svakako biti važan za Ličko-senjsku županiju i sve vas koji se bavite poljoprivredom. To je Centar za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom na brdsko-planinskom području. Tu smo se maksimalno aktivirali i svi vi koji se bavite ovom djelatnosti ćete kroz dogledno vrijeme imati ustanove koje će definitivno biti poticaj razvoju ovoga kraja. Moramo se na ovim područjima baviti onim što nam je omogućila priroda. Stoga ja u Lici u dogledno vrijeme ne vidim neke velike dimnjake, ali se ovdje može dobro živjeti od stočarstva i poljoprivrede, od drvne industrije, od obnovljivih izvora energije i od proizvodnje hrane što je bit cijele ove priče, dok se na sve to naslanja turizam. To je dugoročni smjer razvoja Ličko-senjske županije pa mi je posebno drago što se s ovim bavi sve više mlađih ljudi. Nama je krajnji cilj imati finalne proizvode kroz sedam modula koje ćemo forsirati i pozicionirati s Ministarstvom poljoprivrede, istaknuo je župan Ernest Petry i naglasio kako je već utvrđen lokalitet budućeg Centra koji će se prostirati na 40 hektara i nalaziti nedaleko od ulaska na auto-put A-1. Kako je rekao, bit će to mjesto gdje će se moći kušati autohtoni poljoprivredni proizvodi, vidjeti ogledni primjerci vrhunskih stočnih pasmina i sl. Župan Petry također je istaknuo dosege i pomake pri organiziranju tradicijske izložbe „Jesen u Lici“ koja je ove godine po broju izloženih autohtonih primjeraka stoke zasjenila mnoge razvikane sajmove diljem Hrvatske. Velikom prilikom za poljoprivrednike župan Petry vidi i u postavljanju solarnih panela ispod kojih će poljoprivrednici moći vršiti ispašu stoke ili uzgajati poljoprivredne kulture.

Uskoro nove županijske poticajne mjere 

O detaljima mnogih projekata i poticajnih mjera  vezanih uz poljoprivredi govorila je pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović.

Uz ovu mjeru također imamo županijsku mjeru potpore za kupnju ostalih stočnih grla. Budući je u listopadu ove godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo Javni poziv u okviru potpora razvoju mliječnog govedarstva u visini dodatnih 50 posto.  Županija se na taj poziv prijavila i očekujemo skoru odluku Ministarstva. Zato je  današnjim Ugovorima navedeno kako će Ličko-senjska županija nakon ishodovanja tih dodatnih sredstava  uplatiti ta sredstva poljoprivrednicima koji će danas potpisati Ugovore, zaključila je pročelnica  Ana Rukavina Stilinović koja je pojasnila važnost potpisivanja sporazuma između Ličko-senjske županije o suradnji s nekolicinom zagrebačkih fakulteta koji se bave  proučavanjem uzgoja i prerade prehrambenih proizvoda.

Gs Press