S ciljem financijske pomoći Lovačkim društvima i lovozakupnicima danas je u Sali za sastanke Ličko-senjske županije održano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju razvoja i unapređenja lovstva na području Ličko-senjske županije u 2023. godini. Pri tome je župan Ernest Petry potpisao Ugovore s Lovačkim društvima i Lovačkim savezom Ličko-senjske županije kao i s četiri trgovačka društva koja imaju u zakupu/koncesiji lovišta ustanovljenih na području Županije. U uvodnom govoru župan Petry istaknuo je važnost lovstva i skrbi o divljači.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava za potpore po ovom Javnom pozivu iznosio je 126.108 EUR za sljedeće mjere poput potpora za izgradnju i adaptaciju lovnotehničkih i lovnogospodarskih objekata, slijede potpore za povećanje brojnosti glavnih vrsta divljači, zatim potpore za razvoj lovnog turizma i potpore za izgradnju i opremanje lovačkih domova i streljana. Drago mi je da se na ovaj Javni poziv javilo 20 lovačkih udruga i koncesionara s kojima će biti potpisani ugovori ukupne vrijednosti 107.817,08 EUR. Osim skrbi o divljači lovstvo postaje sve važnija grana gospodarstva na koju se naslanja lovni turizam.Nastojimo da se ovakvi projekti realiziraju bez podjela, uz suradnju koja je i do sada bila iznimno korektna. Što se tiče aktivnosti Ličko-senjske županije treba istaknuti kako se nastavlja intenzivna realizacija mnogih mega-projekata, a sve s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Samo Ministarstvo pravosuđa namjerava ovdje u Gospiću otvoriti novu kaznionicu i na taj način otvoriti nova radna mjesta. Pokrenuli smo preko 150 novih projekata. Tu je i Centar za poljoprivredu brdsko-planinskog područja, novi Studentski dom, projekti za nove kilometre cesta, izgradnja Memorijalnog centra Domovinskog rata, u Senju će se graditi zgrada nove Lučke uprave i Dom za stare i nemoćne… Mnogo sredstava ulaže se i u izgradnju novih luka, riva, kupališta u priobalju, kazao je župan Petry.

U riječima zahvale predsjednik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Željko Nekić istaknuo je važnost sve većeg broja lovačkih društava koja su se javila na ovaj Javni poziv. Izvijestio je predstavnike Lovačkih udruga o zadnjem sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković koja je izvijestila lovce o pojavi afričke svinjske kuge na području Plitvica u Ličko-senjskoj županiji, pri čemu će se osim povećanog izlučivanja oboljele divljači organizirati pojačano odstrjel divljih svinja. Također je rečeno kako će se u takvim lovištima godišnja lovozakupnina smanjiti za 50 posto. Važno je za napomenuti da je afrička svinjska kuga zabilježena na samo jednom OPG-u u Političkim jezerima.

Gs Press