Gacko pučko otvoreno učilište Otočac domaćin je 21. Smotre folklora Ličko-senjske županije. Uz poštivanje epidemioloških mjera sinoć se u dvorani učilišta vidio djelić bogate materijalne i nematerijalne ostavštine Like i gostiju iz Slavonije i BiH. Nazočne je u ime organizatora i domaćina pozdravila ravnateljica učilišta Nada Avsec rekavši kako je ova generacija ispunila svoju zadaću jer se među članovima KUD-ova vidi sve više mladih ljudi, kao dokaz da tradicija neće nestati.

Očuvanje tradicije i njezinih posebnosti pozdravio je i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.
-Ovo je najbolji način očuvanja naše prebogate kulturne baštine koju, osim naših korijena, tradicije, načina života naših djedova i baka, treba gledati i kao važan segment u kreiranju turističke ponude Otočca i Ličko-senjske županije. Drago mi je što su ta nastojanja još uvijek živa i sačuvana, što se sve više ljudi uspješno bavi očuvanju tih tradicija. Večerašnja revija narodnih nošnji prilika je da se prisjetimo svih onih koji su s puno ljubavi izrađivali ove nošnje, pjevali i plesali i najzaslužniji za tu bogatu ostavštinu, istaknuo je gradonačelnik Bukovac.

Župan ličko-senjski Ernest Petry zaželio je dobrodošlicu svima koji su sinoć bili dio ove revije.
-Ova manifestacija i ove narodne nošnje i običaji su spoj naše bogate tradicije, okruženja u kojem živimo, etno segment vezan uz našu životnu sredinu i prirodna bogatstva. Sve to se na određeni način očituje u našoj predaji za koju su zaslužni mnogi. Nesebično je čuvate i njegujete i na tome vam se iskreno zahvaljujem. Večeras će ova manifestacija biti posvećena dijelovima Slavonije, BiH i cijele Like. Na ovome vam od srca čestitam i 21. Smotru folklora u Otočcu proglašavam otvorenom, rekao je župan Ernest Petry.
Na pozornici učilišta najprije su nastupili članovi KUD-a „Željezničar“ iz Osijeka koji su u dva navrata prezentirali pjesme i plesove iz Slavonije i Baranje. Njihovi nastupi bili su popraćeni burnim pljeskom publike koja ih je tako nagradila za uigranost svakog pokreta, koreografije, pjesme i glazbene pratnje.

U revijalnom dijelu večeri vidjeli smo 18 ličkih narodnih nošnji, svjedočili elementima etnosa i ličkih korijena. Proglašenje najljepše djevojke u narodnoj nošnji i najboljoj muškoj narodnoj nošnji Like bit će danas, na velikoj pozornici ispred zgrade veleučilišta od 16.30 sati.

Gs Press