Zagreb je danas bio domaćin Njemačko-hrvatskom razvojnom forumu, događaju koji je okupio stručnjake i političare kako bi raspravljali o budućnosti lokalne demokracije. Forum je obuhvatio niz panela, uključujući “Međuregionalni infrastrukturni projekti – mogućnosti razvoja gospodarstva kroz prometnu povezanost”, koji je istražio teme poput projekata održivog razvoja, obnovljivih izvora energije i korištenja fondova EU. Među govornicima su bili Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, i Gerhard Šarić, stručnjak za upravljanje projektima iz Waymarka.

Panel “Sigurnost i migracije” okupio je brojne ugledne govornike, uključujući Andreju Metelko-Zgombić, državnu tajnicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Stephana Logea, predsjednika savezne pokrajine Dahme-Spreewald, Ernesta Petryja, župana Ličko-senjske županije, Martinu Furdek-Hajdin, županicu Karlovačke županije, i Holgera Haibacha, direktora predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju.

Na temu ilegalnih migracija, ličko-senjski župan Ernest Petry kazao je kako MUP i policija odrađuju dobar posao, te smatra kako u ovom trenutku vojska definitivno nije potrebna na granicama.

Kao jedna od pograničnih županija, koja graniči sa Bosnom i Hercegovinom, na teritoriju od 100 kilometara, problem migranata se rješava preko sustava MUP-a, tako da štit Schengen i EU na našem području definitivno djeluje. Veliki priliv mekog trbuha je na području Karlovačke županije i tu je pritisak migranata od 90% na razini Hrvatske. Ličko-senjska županija ima izuzetno dobru suradnju po pitanju primjene Schengena sa gradom Bihaćem i Unsko-sanskim kantonom. Jednako tako migrantski pritok nema utjecaja na turističku sliku. Kao što znate, NP Plitvice je u sklopu Ličko-senjske županije, točnije Općine Plitvička jezera, i možemo reći da se tu nimalo nije osjetio utjecaj migranata, kazao je župan Petry istaknuvši kako je problem ilegalnih migracija u Srbiji, koja propušta sve migrante u BIH i tako se stvara dodatni pritisak.

U nastavku foruma je održan panel “Mogućnosti suradnje s njemačkim organizacijama”, koji je vodio Mario Šušak iz Hrvatske gospodarske udruge u Njemačkoj. Posebna pažnja posvećena je panelu “Mladi i Europa”, s sudionicima poput Željke Josić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Igora Androvića, župana Virovitičko-podravske županije, Borisa Miletića, župana Istarske županije, i Patricka Wegenerea, voditelja predstavništva lokalnih vlasti savezne pokrajine Baden-Württemberg.

Razgovor na temu “Budućnost lokalne demokracije” vodio je dr. Hendrik Hoppenstedt, zastupnik u njemačkom parlamentu, dok je ulogu moderatora svih panela preuzeo poznati voditelj Mislav Togonal. Forum je pružio priliku za razmjenu ideja i iskustava između Hrvatske i Njemačke, ističući važnost suradnje u različitim aspektima razvoja i demokracije.

Gs Press