Gostujući u jutarnjem programu zadarsko-šibenske TV-Diadore župan Ličko-senjski Ernest Petry načinio je presjek najvažnijih detalja vezanih uz ovaj dio Hrvatske. Tako je govorio o neprijepornim ljepotama Ličko-senjske županije, a kroz ovaj detalj prezentirao mnoge mogućnosti  bez kojih ne bi postojao optimizam za gospodarski razvoj, a s time  i za demografsku obnovu područja koje je na zadnjem popisu stanovništva palo na razinu ispod 40 tisuća ljudi.

Ličko-senjska županija je po ljepotama prostora koji zauzima jedna od najljepših u Hrvatskoj, Europi i u Svijetu. Tu su nacionalni parkovi Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, dijelovi Paklenice, Park prirode Velebit, ali i mnoga zaštićena područja. Sa Zadarskom županijom nedavno je otvoren Centar izvrsnosti Cerovačke špilje koji se nalazi u Gračacu, teritorijalno gledano u Zadarskoj županiji, istaknuo je župan Petry, ističući posebnosti svih četiriju Gradova  i osam Općina.

Na pitanje voditeljice što bi istaknuo kao posebnost o kojoj se malo zna župan je dobio pomalo teško pitanje.

Kada navodim sve te ljepote i kulturološke posebnosti teško je izdvojiti neku sredinu. Svaki od naših Gradova je poseban, svaki ima nešto svoje i mi kao Županija nastojimo maksimalno brendirati te osobine. Gospić se ponosi Teslom, ocem Domovine dr. Antom Starčevićem, blizinom Velebita. Otočac je na prelijepoj rijeci Gacki, a Senj je neprocjenjiva kulturna baština glagoljice i Uskoka. Novalja je planetarno poznato turističko  odredište, „hrvatska Ibiza“. Svaka naša Općina je također prepuna ljepota i posebnosti: Karlobag je sve popularnija turistička destinacija, Brinje se diči prirodnim ljepotama, Perušić ima predivne špilje, Udbina je kontinentalni dio Hrvatske s najviše sunčanih dana u godini, Općinu Plitvička Jezera ne treba posebno isticati, kao niti njima susjedne Vrhovine. Općina Lovinac naslanja se na Velebit što je posebnost o kojoj ne treba puno otvoriti. Na području Donjeg Lapca započeli smo valorizaciju prelijepe rijeke Une, područja pogodnog za rafting, ribolov i razvoj turizma. Nema toga dijela Ličko-senjske županije koji nema predispozicije za razvoj turizma i ukupni gospodarski uzlet, zaključio je župan Petry i naveo mnoštvo sportskih i kulturnih događaja koji se tijekom cijele godine događaju na ovim prostorima.

Za ovaj dio RH župan je kazao kako su mnogi njegovi dijelovi unatrag nekog vremena bili zapušteni, čemu se ima za „zahvaliti“ i loš odnos tadašnjih aktualnih Vlada.

S premijerom Plenkovićem i Vladom RH imamo sjajnu suradnju i korektan odnos pa vjerujem da ćemo u tom smislu disperzivno razvijati ovo područje. Naša osnovna misije je  ublažiti demografski ponor nastao nerazvijenim gospodarstvom ove županije. Gospodarstvo se ne može revitalizirati preko noći, ali činimo napore kako bi se stanje popravilo. U Gospiću se gradi središnji  državni ured za digitalizaciju zemljišnih knjiga, gradi se novi trgovački centar, uređuju sportski tereni, infrastrukturni projekti… Unatrag godinu dana radi na  se  cca. 80 projekata za koje povlačimo sredstva iz EU-fondova. Pri tome se zajedno dogovaramo s predstavnicima Gradova i Općina i u tome svi ravnopravno sudjeluju, istaknuo je Ernest Petry.

U razgovoru je Petry spomenuo počasnog građanina Ličko-senjske županije koju je titulu nedavno dobio premijer Andrej Plenković.

Prvi naš počasni građanin bio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Tada sam kao član mladeži HDZ-a s ponosom  digao ruku da predsjednik Tuđman postane naš prvi počasni građanin. Nakon njega  tu je čast dobio prvi gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović  pa bivši premijer Nikica Valentić. Velika nam čast što se ove 2022. godine premijer Plenković prihvatio imenovanja počasnim građaninom. Premijer nam je veliki suport i svekolika pomoć, uz cijelu Vladu. Tada je  županijsko javno priznanje dobio i ministar Tomo Medved, navodio je župan.

U nastavku razgovora bilo je riječi o izbjeglicama iz Ukrajine.

Samo dan-dva nakon ruske agresije na Ukrajinu s radom je počeo naš Prihvatni centar. Kroz njega je do danas prošlo preko 750 izbjeglica, mahom žena i djece. Moj prethodnik se usprotivio osnivanju i radu Prihvatnog centra u Gospiću, što je debakl jedne politike koja se protivila prihvatu žena i djece iz Ukrajine. Mi smo odmah organizirali nastavak školovanja te djece, učenje hrvatskog jezika. Ujedno smo organizirali i humanitarnu pomoć za narod Ukrajine koja će ovih dana kreće na prvu crtu tamošnje bojišnice. Ovih dana imamo sastanak s ukrajinskim veleposlanikom u svezi prihvata 200 djece ukrajinskih branitelja kojima je završila školska godina. Djeca će školski raspust provesti na jadranskoj obali, u Karlobagu, Senju i Novalji, zaključio je TV-intervju župan ličko-senjski Ernest Petry.

Gs Press